Săptămâna duhovnicească în Mitropolia Banatului
Prima săptămână a Postului Mare a început în Arhiepiscopia Aradului într-o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească şi reculegere pentru credincioşii arădeni. În primele patru zile ale Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş.
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat într-un adevărat pelerinaj duhovnicesc pe la bisericile şi mănăstirile arădene, ţinând să fie prezent în mijlocul credincioşilor, participând la sfintele slujbe din această perioadă. Astfel, în prima zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, rostind la sfârşit un cuvânt de învăţătură; în cea de-a doua zi a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a slujit la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul“, din cartierul arădean Gai, unde a vorbit monahiilor şi credincioşilor prezenţi despre Canonul cel Mare şi canoane în general şi despre practicarea lor în viaţa monastică.
Miercuri, 5 martie 2014, chiriarhul a participat la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, la Catedrala veche din Arad, iar seara, la cea de-a treia parte a Canonului cel Mare, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să fie în mijlocul teologilor şi seminariştilor arădeni, la paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea“ din Arad, urmând tradiţia formată deja de mai mult timp, prin care prima săptămână din Postul cel Mare este săptămâna duhovnicească a studenţilor teologi şi a dascălilor acestei instituţii de învăţământ teologic. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un bogat cuvânt de învăţătură, referindu-se la semnificaţia duhovnicească şi liturgică a acestei prime săptămâni, precum şi la importanţa Canonului cel Mare de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul pentru vremea întregului Post al Paştelui. Joi, la cea de-a patra parte a Canonului cel Mare, chiriarhul a poposit din nou la Mănăstirea Arad-Gai, unde a explicat structura profund duhovnicească a slujbei Canonului cel Mare, care reprezintă un adevărat îndrumar de trăire în această perioadă de nevoinţă şi postire, pe întreg parcursul Postului cel Mare până la Sfânta Înviere.
Săptămâna canonului la Catedrala episcopală din Caransebeş
În primele patru zile ale Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor de la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Caransebeş. Potrivit rânduielii liturgice a acestei săptămâni, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari în cadrul căreia s-a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. După lăsarea întunericului, la ceas de noapte, într-o atmosferă intensă de adâncă evlavie şi pocăinţă, Preasfinţitul Părinte Lucian, înconjurat de slujitori ai Catedralei episcopale, a oficiat Slujba Miezonopticii şi a Utreniei. În prima zi de vineri a Postului Mare, ierarhul a slujit, la orele serii, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, iar sâmbătă dimineaţa va săvârşi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba Parastasului de obşte. Răspunsurile liturgice la toate aceste sfinte slujbe au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului, printre numeroşii participanţi numărându-se elevi seminarişti, studenţi teologi, precum şi credincioşi veniţi din oraş şi din împrejurimi. Duminica Ortodoxiei va debuta cu o procesiune închinată biruinţei dreptei credinţe, la care sunt aşteptaţi să participe, alături de chiriarhul Caransebeşului, mai mulţi preoţi şi diaconi, precum şi un număr mare de elevi seminarişti şi tineri din întreaga eparhie, care vor purta în mâini icoa-ne şi cruci. Procesiunea va porni de la Paraclisul episcopal „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din incinta Seminarului Teologic şi va ajunge la Catedrala episcopală caransebeşeană, unde va avea loc Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia vor fi hirotoniţi un preot şi un diacon şi se va da citire Pastoralei Sfântului Sinod.