Săptămâna europeană a mobilităţii
27 de orașe din România participă în perioada 16-22 septembrie la Săptămâna europeană a mobilităţii, cu această ocazie fiind programate evenimente care urmăresc punerea în practică a unor soluţii inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană. Deplasarea cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun contribuie la reducerea poluării şi la decongestionarea traficului.
În fiecare an, începând cu 2002, are loc în perioada 16-22 septembrie Săptămâna europeană a mobilităţii, o iniţiativă ce cuprinde numeroase acţiuni menite să schimbe percepţia la nivelul opiniei publice referitoare la transporturile în oraşele europene şi la modul în care acestea ar putea fi îmbunătăţite astfel încât să fie reduse atât poluarea, cât şi aglomeraţia.
Totodată, prin Săptămâna europeană a mobilităţii se trage şi un semnal de alarmă asupra modului sedentar de viaţă, care duce la creşterea riscului de apariţie a unor boli precum afecţiunile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitatea sau diabetul zaharat.
Potrivit Comisiei Europene, în acest an, la nivel european sunt organizate evenimente tematice în peste 2.000 de oraşe, în timp ce, în România, 27 de oraşe participă la Săptămâna europeană a mobilităţii, între care şi municipiul Bucureşti. Accentul se pune în mod deosebit pe multimodalitate, care le permite cetăţenilor să aleagă, să modifice şi să combine modurile de transport, după cum informează reprezentanţa Comisiei Europene în România, iar unul dintre momentele-cheie va fi „ziua fără maşini”, în care va fi permisă numai circulaţia pietonilor, bicicliştilor, mijloacelor de transport în comun şi a vehiculelor nepoluante. `Săptămâna europeană a mobilităţii ne reamintește că fiecare dintre noi poate contribui la schimbare. Dacă alegem să mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta, să folosim cu precădere mijloacele de transport public sau colectiv sau să combinăm aceste moduri de transport sustenabile, Europa în ansamblu poate obține beneficii considerabile pentru societate. Luate împreună, opțiunile noastre individuale pot reduce emisiile de CO2, congestionarea traficului în orașe, poluarea fonică, accidentele, poluarea aerului și pot crea o mobilitate mai bună”, a declarat doamna Violeta Bulc, comisar UE pentru transporturi.
Anul acesta, 246 de orașe din 14 țări vor marca „Ziua fără mașini” în cadrul Săptămânii europene a mobilităţii. Budapesta, Lisabona, Ljubljana și Stockholm sunt cele patru capitale europene care vor interzice traficul auto timp de o zi. În România, unul dintre oraşele unde vor fi închise mai multe artere de circulaţie în cadrul `Zilei fără maşină”, sărbătorită atât duminică, 20 septembrie, cât şi marţi, 22 septembrie, este Timişoara. Un alt oraş în care vor avea loc manifestări dedicate transportului alternativ în defavoarea deplasării cu maşina personală este Oradea, aici urmând să aibă loc şi o întrecere inedită între autoturism, tramvai, autobuz și bicicletă.
Totodată, în mai multe oraşe din ţară, bicicliştii sunt chemaţi să `ocupe” carosabilul, în Bucureşti, un astfel de marş, al şaptelea din seria `Oraş pentru Oameni”, fiind organizat sâmbătă, 19 septembrie. Datele de specialitate arată că, în ultimii ani, mai bine de 40% din populația urbană a Europei a fost expusă la concentrații de pulberi în suspensie (PM 10) care au depășit limitele stabilite de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, două dintre principalele cauze ale emisiilor de PM 10 fiind traficul intens şi şantierele de construcţii. În România, două orașe înregistrează constant depășiri ale acestui poluant, respectiv municipiile Bucureşti şi Iaşi.