Săptămâna premiilor Nobel

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 09 Octombrie 2019

Sezonul premiilor Nobel 2019 a început luni, 7 octombrie, odată cu anunţarea laureaţilor Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină şi se va încheia în 14 octombrie, cu anunţarea laureatului Premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel.

Ieri s-a anunţat Premiul Nobel pentru Fizică, mâine este rândul Premiului Nobel pentru Chimie, laureaţii Nobel pentru Literatură vor fi cunoscuţi la 10 octombrie, iar cei ai Premiului Nobel pentru Pace la 11 octombrie, potrivit www.nobelprize.org.

Premiul Nobel pentru Literatură nu a fost acordat anul trecut, rămânând ca în 2019 să fie acordat şi premiul pentru 2018.

Primele premii Nobel au fost decernate la 10 decembrie 1901, la Stockholm, pentru Fizică, Medicină, Chimie, Literatură şi Pace. Iniţiatorul premiilor Nobel este magnatul industrial suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

La vremea morţii sale, „Imperiul Nobel” era format dintr-o reţea de aproape o sută de fabrici, suedezul fiind unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Nobel a întocmit, la 27 noiembrie 1895, un testament în care cerea ca toate fabricile sale să fie vândute şi banii încasaţi să fie plasaţi într-un depozit bancar. Dobânzile rezultate urmau să fie acordate în fiecare an „celor care, în anul anterior, au făcut cele mai bune lucruri pentru umanitate”. 

Înmânarea premiilor Nobel are loc, în fiecare an, la 10 decembrie, ziua comemorării morţii savantului (1896).

În 1901, medicul german Emil Adolf von Behring (1854-1917) a primit primul Premiu Nobel în Medicină, pentru descoperirea serului antidifteris. Primul Premiu Nobel pentru Fizică a fost înmânat fizicianului german Wilhelm Röntgen (1845-1923), pentru descoperirea razelor X.