Săptămâna premiilor Nobel

Data: 06 Octombrie 2021

Premiile Nobel, ajunse în acest an la cea de-a 120-a ediţie, sunt anunțate, rând pe rând, în această săptămână, de către Comitetul Nobel, la Stockholm şi Oslo.

Primii laureați din acest an au fost dezvăluiți luni, odată cu desem­narea cercetătorilor americani David Julius (foto) şi Ardem Patapoutian drept premiați Nobel pentru medicină pe anul 2021, pentru „descoperirea receptorilor de temperatură şi de atingere”, pentru înțele­gerea felului în care „căldura, frigul şi forţa mecanică pot iniţia impulsuri nervoase care ne permit să ne adaptăm la lumea din jurul nostru”, a precizat comitetul de acordare a premiilor, potrivit Agerpres.

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul pentru fizică, în 5 octombrie, pentru chimie, în 6 octombrie, pentru literatură, în 7 octombrie, şi pentru pace, în 8 octombrie. Premiul pentru economie, instituit în 1969 în memoria lui Nobel, de Banca Naţională a Suediei, va fi anunţat în 11 octombrie.

În acest an, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec de 1,1 milioane de dolari. Conform testamentului magnatului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei și inițiatorul premiilor, recompensele în bani acordate laureaților provin din dobânzile rezultate din plasarea într-un depozit bancar a averii lui Nobel.

Între 1901 şi 2020, au fost acordate 603 premii Nobel, care au ajuns la 962 de persoane sau organizaţii. Cel mai vârstnic laureat Nobel, care a primit premiul pentru chimie în 2019, la 97 de ani, este John B. Goodenough. El este, astăzi, cel mai vârstnic premiat încă în viaţă. Cel mai tânăr laureat este pakistaneza Malala Yousafzai, care a câştigat Nobelul pentru pace în 2017, la 17 ani.

(C.Z.)