Șapte indicatori care arată vulnerabilitățile economiei UE
Deși Statele Unite și Uniunea Europeană s-au confruntat cu provocări similare în ultimele două decenii, printre ele fiind criza financiară din 2008 și pandemia de COVID-19, America a reușit să depășească mai ușor dificultățile. O analiză realizată de politico.eu a principalilor factori care generează creștere economică - știința, inovația și chiar rata natalității - arată avansul clar al SUA în raport cu Uniunea Europeană.
UE conștientizează că are o problemă de competitivitate și că pierde teren în fața SUA și a Chinei. Pentru a încearca să rezolve acest lucru, Ursula von der Leyen l-a angajat în septembrie anul trecut pe fostul premier italian și fost șef al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, cerându-i să elaboreze un raport despre tot ce nu funcționează în blocul comunitar. După un an și 400 de pagini, verdictul a fost clar: diferența dintre UE și SUA se mărește. Principalele cauze, potrivit raportului Draghi, sunt lipsa coordonării dintre statele membre, fragmentarea pieței unice europene, birocrația stufoasă, procesul decizional lung și greoi, prețul mare al energiei, inovarea mult rămasă în urmă. Politico.eu a analizat șapte indicatori la care SUA depășește clar UE.
Venitul pe cap de locuitor. Americanii sunt, în medie, mai bogați decât europenii, iar diferența se mărește. În 1990, PIB-ul pe cap de locuitor era cu 16% mai mare în SUA decât în zona euro. În 2023, diferența era de 30%.
Investiții în inovare. Guvernul și sectorul privat din SUA cheltuie mai mult din PIB-ul lor pe inovare decât Europa. Mai mult, „antreprenorii europeni preferă să caute finanțare în SUA și să se extindă pe piața americană”, avertizează raportul Draghi.
Cercetarea. La procentul de articole științifice publicate în reviste științifice de top, SUA e mult în față, urmată de China și abia apoi de UE.
Energia. Bine cunoscutul bazin petrolier texan face ca SUA să fie cel mai mare producător de petrol și gaze naturale din lume. Industria americană beneficiază, astfel, de energie la o treime de preț față de cel din Europa, ceea ce o face mult mai competitivă.
Productivitatea. Lucrătorii americani produc mai mult pe ora de lucru decât europenii. Productivitatea din SUA poate fi explicată parțial prin adoptarea tehnologiei digitale, un domeniu în care Europa a rămas în urmă.
Companii de peste 100 de miliarde. Producătorul de cipuri Nvidia devenea anul trecut a opta companie americană care depășea valoarea de 1.000 de miliarde de dolari. În contrast, Europa nu are nici o companie fondată în ultimii 50 de ani care să atingă pragul de 100 de miliarde de euro.
Natalitatea. Europenii au mai puțini copii, per mamă, decât americanii. Asta înseamnă venituri impozabile mai mici în viitor și o populație activă mai redusă în raport cu pensionarii, care necesită cheltuieli sociale și asistență medicală. (C. Z.)