Sărăcie extremă generată de pandemia de COVID-19
Criza sanitară provocată de COVID-19 ar putea arunca în sărăcie extremă până la 100 de milioane de persoane, un număr mult mai mare decât se estima anterior, după cum a avertizat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass. „Iar acest număr ar putea creşte dacă pandemia se agravează sau se prelungeşte”, a spus Malpass, într-un interviu acordat AFP şi citat de Agerpres.
În aceste condiţii, este „imperativ” ca toţi creditorii să reducă datoria ţărilor sărace, spune David Malpass. În luna aprilie, ţările din G20 au decis să suspende, până la finele lui 2020, rambursarea datoriilor pentru cele mai sărace ţări. Mai multe ONG-uri, dar şi Banca Mondială au cerut prelungirea, până în 2021, a acestui moratoriu care vizează 76 de ţări.
Cu toate acestea, David Malpass a apreciat că prelungirea moratoriului nu va fi suficientă în contextul în care încetinirea economică va face ca aceste ţări, care au deja dificultăţi în a oferi o plasă de siguranţă socială pentru cetăţenii lor, vor avea dificultăţi în a-şi rambursa datoriile. În 2015, anul din care apar cele mai recente date ale Băncii Mondiale, aproximativ 734 milioane de persoane din întreaga lume trăiau în sărăcie extremă, adică aproximativ 10% din populaţia mondială. Însă numărul celor care trăiesc în sărăcie extremă, adică cu mai puţin de 1,90 dolari pe zi, a continuat să crească de la debutul pandemiei. Această deteriorare se datorează unei combinaţii între locurile de muncă distruse de pandemie şi dificultăţile de aprovizionare, care complică accesul la hrană.
(Oana Nistor)