Sărbătoare în Chişindia, Lăpuşnicel şi Brestovăţ
Duminică, 7 octombrie, Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Chişindia, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Lăpuşnicel, judeţul Caraş-Severin, iar Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a resfinţit biserica din Brestovăţ, judeţul Timiş.
La invitaţia preotului paroh şi a credincioşilor, în Duminica a XX-a după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Timotei a fost prezent în Parohia Chişindia, Protopopiatul Sebiş.
Cu acest prilej, ierarhul a binecuvântat şi sfinţit lucrările de reparaţii exterioare-interioare, precum şi noul iconostas la biserica parohială „din vale“, cu hramul „Intrarea Domnului în Ierusalim“, unde a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, având ca tematică „nădejdea în triumful vieţii“, în contextul citirilor biblice ale duminicii (Galateni 1 şi Luca 7), chiriarhul a subliniat adevărata purtare creştinească, optimistă pentru cel care împlineşte preceptele biblice şi pesimistă doar pentru cei îndoielnici în credinţă.
„Dumnezeu Însuşi este viaţa; nădejdea în El face pe credincioşi lucrători neobosiţi, atât pentru salvarea propriei vieţi, cât şi a semenilor, împotriva primejdiilor ce o pândesc: suferinţe, boli şi altele, multe. Rugăciunea pentru cei bolnavi şi grija faţă de ei reprezintă o dovadă a încrederii în viaţă şi a faptului că doar moartea sufletească trebuie să întristeze, moartea trupească, după învăţătura Bisericii, fiind doar o adormire (cf. Ioan 11, 26; I Tesaloniceni 4, 13). Hramul acestei biserici, «Intrarea Domnului în Ierusalim», arată tocmai semnele biruinţei vieţii prin învierea cea de obşte, spre dobândirea vieţii veşnice“, a arătat Înalt Preasfinţia Sa.
Pentru activitatea depusă, preotul paroh Nistor Vasilie a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Parohiei Sebiş.
În după-amiaza zilei, IPS Timotei, înconjurat de soborul de preoţi, a binecuvântat şi sfinţit lucrările efectuate la biserica „din deal“, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, urmate de slujba Vecerniei.
Aici, ierarhul a vorbit celor prezenţi despre sfinţi, ca pilde de iubire faţă de oameni, arătând mai ales faptele minunate prin care au dovedit aceasta, adică binefacerile, vindecările, mijlocirile şi învăţăturile, Sfântul Ierarh Nicolae, hramul bisericii, prin numele său însuşi arătând biruinţa poporului dreptcredincios în lupta pentru viaţă şi propăşire umană.
Bucurie duhovnicească în Parohia Lăpuşnicel
Tot duminică, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Lăpuşnicel din Protopopiatul Băile Herculane. Cu acest prilej, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Apostol Toma“. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în costume populare specifice zonei. Mulţi dintre aceştia s-au împărtăşit, la momentul potrivit, cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Katharsis“ al Episcopiei Caransebeşului.
„Dumnezeu a rânduit ca noi să ne bucurăm şi să ne veselim împreună de toate darurile pe care Acesta le-a revărsat şi le revarsă asupra noastră. Ziua de astăzi este şi o duminică importantă din cursul anului bisericesc, a XX-a după Rusalii, în care citim pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca, pericopă care ne relatează despre o minune făcută de Mântuitorul Iisus Hristos în cetatea Nain, şi anume, învierea fiului văduvei din Nain. Aşadar, ziua de astăzi este o sărbătoare pentru noi toţi şi în mod special pentru comunitatea credincioşilor ortodocşi din Lăpuşnicel“, a arătat, între altele, PS Lucian.
„Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca astăzi Preasfinţitul Episcop Lucian să fie iarăşi în mijlocul nostru, dăruindu-ne arhiereşti binecuvântări. Este o zi de mare sărbătoare pentru noi, care va rămâne cu siguranţă în memoria credincioşilor noştri“, a arătat pr. paroh Ioan Ursulescu. Biserica parohială cu hramul „Sfântul Apostol Toma“ din Lăpuşnicel a fost construită în anul 1841. La final, toţi credincioşii prezenţi au fost miruiţi şi au primit din partea ierarhului anaforă şi iconiţe.
Resfinţirea bisericii din Brestovăţ, judeţul Timiş
Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioşilor din filia Brestovăţ, a Parohiei Teş, Protopopiatul Lugoj. Aici, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de resfinţire a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, ridicată în anul 1927, la care au fost efectuate în ultimii ani mai multe lucrări de reparaţie şi modernizare. Preasfinţia Sa a oficiat şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la care au participat numeroşi localnici, precum şi credincioşi de la celelalte filii aparţinătoare parohiei, Coşarii, Hodoş şi Lucareţ. La sărbătoarea comunităţii din Brestovăţ au luat parte şi numeroase oficialităţi locale şi judeţene, împreună cu Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Paisie l-a hirotesit pe pr. paroh Ioan Pană întru iconom, pentru întreaga osteneală depusă în folosul Bisericii în cei 7 ani de slujire a credincioşilor din această zonă. În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a evidenţiat înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice citite. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. dr. Ion Alexandru Ardereanu. Parohia Teş, din Protopopiatul Lugoj, are în componenţa sa filiile Brestovăţ, Coşarii, Hodoş şi Lucareţ, iar de 7 ani este păstorită cu vrednicie de pr. Ioan Pană. (Pr. Vasile Pop, diac. Nicolae Codrea, Darius Herea, George Giurgiu)