Sărbătoare în comunitatea românească din Jaca, Ungaria
Comunitatea românească din Jaca (Zsáka), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat duminică, 23 august, în sărbătoare. Biserica din localitate a fost sfinţită de un sobor de trei ierarhi, după ample lucrări de restaurare.
Slujba Sfintei Liturghii și sfințirea locașului de cult au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei.
La sărbătoarea comunității românești din Jaca au participat clerici și credincioși de la mai multe parohii din cuprinsul eparhiei românești din Ungaria, precum și invitați din țară, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei și al Episcopiei Oradiei. De asemenea, la eveniment au participat personalități și oficialități din România și Ungaria dintre care amintim pe Victor Opaschi, secretarul de stat pentru culte, și pe Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta.
Răspunsurile la sfintele slujbe au fost date de Grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.
După Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a bisericii, Preasfințitul Părinte Siluan a acordat diplome de apreciere și de recunoștință celor care au contribuit la realizarea lucrărilor de restaurare a sfântului locaș. Pentru activitatea administrativ-gospodărescă și pastoral-misionară desfășurată în viața comunității ortodoxe românești de aici, PS Părinte Siluan a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Cosmin Pop.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a dăruit părintelui paroh o icoană și un Liturghier, încredințând comunitatea românească de aici de dragostea și sprijinul fraților bănățeni, precum și de purtare permanentă în rugăciunile către Preasfinta Treimie.
Lucrările de restaurare a bisericii ortodoxe românești din Jaca, Ungaria, au fost realizate cu sprijin financiar din partea Secretariatului de Stat pentru Culte de la București și din partea statului maghiar. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, aflat de câțiva ani pe lista Comisiei Mixte de Dialog Româno-Maghiare.