Sărbătoare în localitatea Gura Râului din Mărginimea Sibiului
Comunitatea din Gura Râului a sărbătorit, în Duminica a 10-a după Rusalii, cei 820 de ani de la atestarea bisericii vechi din localitate, lăcaş de cult închinat Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în biserica nouă din sat, de dimensiuni mai mari, închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Credincioşii din Gura Râului au îmbrăcat straiele populare specifice acestei importante aşezări româneşti din Mărginimea Sibiului, mai ales că în această duminică, prima după praznicul Adormirii Maicii Domnului, are loc de ani buni o sărbătoare a portului popular.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre minunea vindecării lunaticului, relatată de Evanghelia citită în această duminică, rod al credinţei puternice.
„Peste acest copil al unui tată care era zdrobit pur şi simplu de suferinţa lui, a venit o încercare de la diavolul, dar a venit pentru ca să se întâlnească cu Mântuitorul Iisus Hristos. S-a întâlnit cu El pentru a-l vindeca, pentru a-l vindeca de îndoială şi pe tată, iar apoi pentru a-i vindeca de slăbirea credinţei pe ucenicii care L-au întrebat pe Învăţătorul lor de ce nu l-au putut vindeca ei pe copil”, a subliniat ierarhul.
Pr. Petru Toader Damian, protopopul de Sălişte, i-a mulţumit ierarhului şi i-a oferit în dar un omofor şi un epitrahil, precum şi un album cu fotografii de la slujirile arhiereşti din anii trecuţi la bisericile din satul sibian. Sărbătoarea a continuat cu festivalul portului popular şi al tradiţiilor din Gura Râului.
Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Gura Râului, atestată într-o pisanie, la 1202, a fost, de-a lungul timpului, extinsă, renovată şi înfrumuseţată. În perioada 1802-1804 a fost pictată de celebrul Ioan de Poplaca, iar între 1828-834 a fost înălţat turnul. Pictura veche a fost restaurată în perioada 1982-1985 şi completată cu pictură nouă. Lucrările au continuat şi în ultimii ani, prin strădania pr. Petru Toader Damian şi a comunităţii parohiale, pentru ca lăcaşul de cult, cea mai veche biserică ortodoxă din Mărginimea Sibiului, să fie o perlă a monumentelor istorice din această parte de sud a Transilvaniei.