Sărbătoare la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Zlătari din Bucureşti
▲ La Biserica „Naşterea Maicii Domnului” - Zlătari din Bucureşti a avut loc ieri, 2 octombrie, slujba Sfintei Liturghii cu ocazia sărbătorii Sfântului Mucenic Ciprian şi a Sfintei Muceniţe Justina ▲ La sărbătoarea Sfântului Mucenic Ciprian de la parohia Zlătari a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române ▲
La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat viaţa Sfântului Ciprian şi a Muceniţei Justina, care au trăit în vremea prigoanei romane împotriva creştinismului. Preafericirea Sa a arătat, de asemenea, că „Biserica cinsteşte pe aceşti doi sfinţi mucenici în ziua de 2 octombrie a fiecărui an, dar acest Sfânt Ciprian din Antiohia nu trebuie confundat cu Sfântul Ciprian, episcopul Cartaginei, care a trăit în secolul al III-lea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu o contribuţie deosebită a Preasfinţitului Ciprian Câmpineanul, a studiat problema foarte atent, ştiinţific şi istoric şi a dovedit că sunt doi sfinţi Ciprian. Ciprian de Antiohia pe care-l prăznuim astăzi şi Ciprian, episcopul Cartaginei, prăznuit în data de 13 septembrie. Începând de anul acesta, toate Bisericile Ortodoxe din lume au fost înştiinţate că este vorba de doi sfinţi Ciprian diferiţi”, a spus PF Daniel.
„După 20 de ani de libertate este nedrept şi nedemn să avem biserici afumate, nereparate, neconsolidate şi nerestaurate”
În continuare, Patriarhul României a subliniat că este foarte important ca Biserica Zlătari, precum şi toate bisericile din Bucureşti să fie un model de curăţenie, de îngrijire pentru toată ţara: „După 20 de ani de libertate este nedrept şi nedemn să avem biserici afumate, nereparate, neconsolidate şi nerestaurate. Neglijenţa aceasta este vinovăţie pentru că noi avem o rugăciune în fiecare Sfântă Liturghie în care se spune «Binecuvântează Doamne pe cei ce iubesc frumuseţea Casei Tale»”. Preafericirea Sa a arătat „că frumuseţea bisericii este o necesitate liturgică teologică, ca semn al evlaviei noastre faţă de Hristos şi faţă de sfinţii Lui, dar şi ca o pedagogie dumnezeiască. Văzând frumuseţea casei Domnului din lumea aceasta ne ducem cu mintea la frumuseţea şi slava cea netrecătoare din împărăţia cerurilor”.
Diplome şi distincţii de vrednicie
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit diplome şi distincţii de vrednicie credincioşilor care sprijină în mod deosebit proiectele bisericii şi activitatea pastoral-misionară a parohiei. Pentru altarul bisericii a dăruit o cruce de binecuvântare, iar pentru biblioteca parohiei, Preafericirea sa a oferit o Sfântă Scriptură, ediţie nouă, şi albumul ce cuprinde monografiile şi imagini cu bisericile din Protoieria III Capitală.
Părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, parohul acestei biserici, a oferit Preafericirii Sale, din partea preoţilor slujitori şi a credincioşilor parohiei, o icoană cu chipul Sfântului Ciprian şi al Sfintei Justina.