Sărbătoare la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

Un articol de: Pr. Gabriel Molocea - 19 Octombrie 2016

În fiecare an, zilele de 16 şi 17 octombrie reprezintă momente de mare profunzime duhovnicească pentru Eparhia Dunării de Jos, întrucât în aceste zile ale anului 1996 Sfântul Apostol Andrei a binecuvântat poporul din Galaţi prin venirea sfintelor sale moaşte. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit Sfânta Liturghie, luni, 17 octombrie 2016.

Slujba de priveghere din ajun, duminică, 16 octombrie, a deschis sărbătoarea propriu-zisă, iar luni, 17 octombrie, sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din municipiu, Înalt­preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie. „O mulţumire plină de recunoştinţă adusă Preabunului Dumnezeu pentru darul nesperat de mare pe care l-am primit acum 20 de ani din cetatea duhovnicească a Iaşilor, unde păstorea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a avut inspiraţia de la Dumnezeu şi răspunsul Sfântului Andrei de a reveni în România după 2.000 de ani. Să regăsim acelaşi entuziasm de acum 20 de ani, aceeaşi efervescenţă spirituală ca tineri, familii, slujitori ai Bisericii lui Dumnezeu şi popor în darul cel sfânt al apostolatului. Nu ne-a adus Sfântul Apostol Andrei pe altcineva decât pe Domnul nostru ­Iisus Hristos, pe care el L-a aşezat în inimile, sufletele şi pe altarele Bisericii noastre dreptmăritoare ortodoxe”, a precizat Înaltprea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop ­Casian.

La acest moment liturgic, cultural şi misionar deopotrivă, au participat elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, preoţi şi diaconi, slujitori din Administraţia eparhială, profesori şi numeroşi credincioşi. Pentru a spori evlavia credincioşilor, a fost aşezată spre închinare racla ce adăposteşte moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos şi al întregului neam românesc. Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul Catedralei Arhiepiscopale şi al municipiului Galaţi din anul 1992, iar prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 14 noiembrie 2001, ocrotitorul spiritual al României. O părticică din moaştele sale se află permanent spre închinare în racla din Catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în data de 16 octombrie 1996, la ceas de Vecernie, ajungeau pe strada Domnească moaştele primului Apostol al lui Hristos. Mulţime de oameni l-au întâmpinat atunci cu bucurie şi entuziasm pe cel ce venea de la Iaşi trimis de Cuvioasa Parascheva, alături de care a stat câteva zile mângâind şi oferind ajutor sutelor de mii de credincioşi din întreaga ţară.