Sărbătoare la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc

Un articol de: Arhid. Alexandru Moroianu,   Darius Echim - 07 Decembrie 2022

La prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea Ciuc, cu prilejul hramului istoric.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre „Sfântul Ierarh Nicolae - Sfântul Darurilor”.

„Faptele bune, filantropia creștină și dărnicia noastră, toate acestea ne pot salva din focul iadului. Însă cu o singură condiție, ca faptele noastre bune să fie făcute cu inimă largă și să ne bucurăm că și alții care au parte de dărnicia noastră pot să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale. La chinonic, Grupul „Flori Toplițene”, condus de prof. Livia Harpa, și un grup de copii și credincioși din Parohia Livezi au interpretat mai multe colinde.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc și a oferit Crucea eparhială pentru mireni preotesei Florentina-Camelia Cața din Parohia Târgu Secuiesc II, mamă a opt copii, și profesoarei Livia Harpa, dirijoarea Grupului „Flori Toplițene” din Toplița. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a oferit în dar cărți de rugăciune copiilor care au înfru­musețat prin colind sărbătoarea.

La slujbă au fost prezenți conducătorii instituțiilor civile și militare din Miercurea Ciuc, precum și numeroși credincioși. Cu această ocazie, cei pre­zenți la hramul lăcaşului de cult s-au putut închina la o părticică din mâna Sfântului Ierarh Nicolae, care a fost așezată într-o raclă în Catedrala Episcopală încă din ajunul sărbătorii.

Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc a fost construită între anii 1929 și 1936 și a fost târnosită de vrednicul de pomenire Mitropolit Nicolae Bălan, în data de 8 noiembrie 1936.