Sărbătoare la ctitoria brâncovenească din Râmnicu Sărat
Duminică, 18 august, a fost o zi de bucurie pentru credincioşii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, care au primit vizita Înaltpreasfinţitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din oraşul buzoian de pe valea râului Râmnicu Sărat este unul dintre cele mai frumoase şi reprezentative lăcaşuri de rugăciune ale eparhiei de la Curbura Carpaţilor. Ctitorie închinată Maicii Domnului a domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, biserica a fost restaurată integral în anii trecuţi, iar astăzi este la fel de frumoasă ca la începuturile ei din anul 1697, când a fost sfinţită. Duminică, la două zile după sărbătoarea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în istoricul lăcaş de rugăciune de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, Întâistătătorul Eparhiei Buzăului şi Vrancei a explicat semnificaţiile pericopei evanghelice în care a fost prezentată minunea înmulţirii pâinilor de către Mântuitorul Iisus Hristos. „Domnul a dorit să demonstreze printr-o minune palpabilă, vizibilă, că este Dumnezeu şi că poate face astfel de minuni, ca ei să creadă şi, crezând, să-L primească pe Hristos, Pâinea Vieţii, în sufletele lor. După Înălţarea Mântuitorului Iisus la Ceruri, în Biserică, avea să fie săvârşită Taina Sfintei Euharistii, căci Mântuitorul Hristos rămâne împreună cu noi şi sub chipul pâinii şi al vinului care au fost sfinţite, adică Hristos Euharistic“, a spus Înaltpreasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul l-a hirotonit pe tânărul teolog Neluş Diaconu întru diacon pe seama Parohiei Puieştii de Sus, Protopopiatul Râmnicu Sărat, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media al eparhiei.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Râmnicu Sărat, de pe strada Primăverii, este simbolul stăpânirii domnitorilor munteni în acest oraş care a stat sute de ani aproape de graniţa dintre Ţara Românească şi Moldova. Actualul lăcaş de rugăciune, care datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, a fost construit pe locul bisericii Mănăstirii Râmnicu Sărat, închinată Mănăstirii „Sfânta Ecaterina“ de pe Muntele Sinai, care a dăinuit între secolele XIV şi XVI şi care, ulterior, a fost distrusă. Biserica a fost înălţată de domnitorul Constantin Brâncoveanu şi de spătarul Mihail Cantacuzino, unchiul său. Pictura bisericii este de o valoare inestimabilă, fiind realizată de celebrul pictor Pârvu Mutu.
Biserica a deservit la început şi o mănăstire reînfiinţată de domnitorul muntean după cum se arată pe o inscripţie: „Mănăstire mare şi cuvioasă, cu chilii de piatră şi cetate împrejur, înconjurată cu ziduri înalte de 8 metri, prevăzute la colţuri şi pe două laturi cu turnuri pătrate sau octogonale, sfânt lăcaş şi loc de apărare“.