Sărbătoare la Mănăstirea Ivăneşti din judeţul Vaslui

Un articol de: Constantin Ciofu - 25 Iunie 2012

Mănăstirea "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" - Ivăneşti din judeţul Vaslui a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La acest eveniment au participat credincioşi din toate zonele judeţului Vaslui.

Obştea Mănăstirii Ivăneşti din judeţul Vaslui a trăit ieri marea bucurie a serbării hramului, în prezenţa a sute de pelerini. Sărbătoarea a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Corneliu, Episcopul Huşilor, care a slujit Sfânta Liturghie alături de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. După cum ne-a relatat pr. Vasile Pârcălabu, protopop al Protopopiatului Vaslui, în cadrul slujbei s-au citit rugăciuni pentru ploaie. "Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru noi bucuria vieţii şi a familiei. Părinţii sfântului, Zaharia şi Elisabeta, au primit veste de la Dumnezeu că vor primi prunc, pe Sfântul Ioan. Îngerul Domnului a vestit la templu naşterea Sfântului Ioan, dar Zaharia a crezut că este vorba despre o incertitudine. De aceea, Dumnezeu l-a lăsat pe Zaharia fără grai. Zaharia şi familia sa nu au crezut că se va putea întâmpla să aibă un fiu, însă Dumnezeu le-a oferit în dar copilul, care înseamnă binecuvântare. Această bucurie, care avea să se reverse peste toată creştinătatea, s-a revărsat şi asupra zonei Vasluiului. Dumnezeu a rânduit ca la Poiana Borş, numită aşa după denumirea topografică a locului, o familie să doneze un teren pentru construirea unei biserici. La început a fost înălţat un paraclis, apoi s-au ridicat anexele, iar acum se construieşte o biserică mare din zid în cinstea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Nădăjduim că biserica va fi ridicată, mai ales că foarte mulţi credincioşi vin la această mănăstire pentru a-şi clădi latura sufletească. Oamenii care ajută la ridicarea sfântului lăcaş depun o jertfă care ajută la mântuire", a relatat pr. protopop Vasile Pârcălabu.

"La bisericile din zona noastră hramul constituie o sărbătoare de suflet"

Preasfinţitul Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură despre semnificaţiile sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, subliniind însemnătatea venirii în lume a Înaintemergătorului Domnului. "Preasfinţia Sa a remarcat că familia creştină trebuie să dea naştere la copii, pentru dăinuirea neamului noastru. Familia vie este cea care are copii. În aceşti copii se investeşte cultura şi credinţa în Dumnezeu, care va rodi prin sufletele lor şi care nădăjduim că vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu. În continuare, PS Corneliu a amintit de lucrările care se desfăşoară la Mănăstirea Ivăneşti, dând ca exemplu obştea acestei aşezări monahale, pentru tenacitatea şi spiritul de sacrificiu pe care îl depune la ridicarea noii biserici. La bisericile din zona noastră hramul constituie o sărbătoare de suflet, un moment deosebit, unde majoritatea credincioşilor vin să se roage şi să jertfească din bunurile lor ca ofrande. M-am bucurat că astăzi (n.r. ieri) au venit la mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul sute de credincioşi. Oamenii s-au bucurat de ospăţul duhovnicesc reprezentat de Sfânta Liturghie şi de rugăciunile pentru ploaie. De asemenea, în ultima parte a programului, toţi pelerinii au participat la o agapă frăţească, într-o ambianţă de credincioşie şi de respect faţă de Dumnezeu", a adăugat pr. protopop Vasile Pârcălabu.

Aşezare monahală înfiinţată la cererea credincioşilor

Mănăstirea Ivăneşti este situată în comuna Ivăneşti, la 35 de kilometri vest de oraşul Vaslui şi la 3,5 kilometri de şoseaua naţională DN 2F Vaslui-Bacău (la 54 kilometri distanţă de oraşul Bacău). Aşezământul este construit pe un platou înalt, înconjurat la N-V de pădure de foioase, iar în partea de S-V există în depărtare un tablou pitoresc, cu satele comunei Voineşti în vale. Mănăstirea "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" a fost înfiinţată în anul 2000, la cererea credincioşilor din comuna Ivăneşti. Familia Ion şi Maria Plăcintă a donat 7 hectare de teren pentru construirea complexului monahal. Pe 13 august 2000 s-a pus piatra de temelie de către vrednicul de pomenire episcop Ioachim, iar în luna martie 2001 au venit primele trei maici şi ieromonahul Irineu Sandu, fiind trimişi cu ascultare să trudească pentru ridicarea mănăstirii de către arhim. Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ. Începutul a fost foarte greu, nefiind nicio construcţie ridicată. În mănăstire sunt acum 16 vieţuitoare, păstorite de monahia Antonia Chiriac, care se bucură de linişte şi trăire duhovnicească.

Pe data de 24 iunie 2009, PS Corneliu a pus piatra de temelie pentru noua biserică. Această construcţie va fi ridicată din cărămidă.