Sărbătoare la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 07 August 2007

▲ Biserica „Schimbarea la Faţă“ a Mănăstirii Nechit datează din secolul al XV-lea ▲ Pe lângă această biserică, la mănăstire mai există un paraclis în clopotniţă şi altul deasupra bisericii ▲ La slujbele oficiate de hram au participat mai mulţi preoţi de mir şi ieromonahi şi peste 1.000 de pelerini ▲

Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ, Protopopiatul Roznov, şi-a sărbătorit ieri hramul. Peste 1.000 de pelerini s-au alăturat obştii mănăstirii încă din zori pentru a participa la oficierea Sfintei Liturghii. Sărbătoarea a început încă din seara de 5 august, în ajunul Schimbării la Faţă, când s-a făcut slujba Privegherii. „Am început slujba la ora 19.00 şi s-a terminat aproape de miezul nopţii. Am avut bucuria nespusă de a avea la slujbă 16 preoţi de mir de la parohiile din comunele Borleşti, Moineşti, din Bacău şi Suceava. Aceştia au rămas peste noapte în mănăstire, întrucât am terminat destul de târziu slujba. Ieri, am avut la slujbele oficiate de dimineaţă 17 preoţi, printre care arhim. Luca Diaconu, exarh de Botoşani, arhim. Laurenţiu Niţă, delegatul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, precum şi alţi preoţi slujitori“, ne-a spus stareţul mănăstirii, arhim. Zenovie Grigore. Pe lângă Sf. Liturghie, s-a făcut şi parastas pentru PF Părinte Teoctist, apoi o slujbă de mulţumire pentru ctitori şi un Te Deum. La agapa frăţească a participat şi un număr mare de pelerini veniţi din toate colţurile Moldovei. „A fost o zonă foarte căutată de pelerini zilele acestea, pentru că l-am sărbătorit şi pe Sf. Ioan Iacob, iar cei care au venit la noi, veneau de la Mănăstirea Neamţ. Alţii au rămas de sâmbătă, când am făcut Sf. Maslu. Noi facem slujba Sf. Maslu în fiecare sâmbătă seara şi mulţi credincioşi vin aici să se roage pentru sănătatea trupului şi a sufletului. Sperăm ca în viitorul apropiat să finalizăm lucrările de construcţie a Centrului Cultural-Social «Nechita Sihastrul», unde vom putea caza peste 200 de pelerini. Aici vom avea condiţii moderne de cazare, de servire a mâncării, dar şi spaţii de conferinţe“, ne-a declarat părintele stareţ.

Tradiţie monahală din secolul al XIV-lea

Situat în comuna Borleşti, la 35 km sud-vest de Piatra Neamţ, lăcaşul de cult al mănăstirii nemţene a fost ctitorit în secolul al XV-lea de monahul Nechit Sihastrul. Aşezământul este construit într-o poiană şi este înconjurat de pădure. Accesul în incinta mănăstirii se face printr-o poartă de lemn, aflată la 100 m de biserică. Recent, în incinta mănăstirii a fost construită o clopotniţă cu paraclis. Tradiţia spune că aici, la Nechit, trăiau călugări încă din veacul al XIV-lea. Pe firul neîntrerupt al vremii, a ajuns până la noi amintirea unui sihastru care se numea Nechita, primul care s-a nevoit aici, rugându-se lui Dumnezeu, de la care apoi au împrumutat numele pârâul, valea şi muntele din apropiere. În jurul lui s-au adunat şi alţi rugători care au ridicat, după obiceiul vremii, o bisericuţă de lemn, punând astfel bazele unei aşezări isihaste care va fi cunoscută apoi sub numele de Sihăstria lui Nechita sau Schitul Nechit. Desfiinţat în urma decretului comunist din anul 1959, Schitul Nechit s-a refăcut în întregime după anul 1970, prin strădania arhim. Zenovie Ghidescu, aflat acum la venerabila vârstă de 87 de ani. Arhim. Zenovie Ghidescu, venit aici de la mănăstirea Horaiţa, poate fi considerat reînnoitorul mănăstirii. În perioada care a urmat s-au construit mai multe case monahale, o clopotniţă cu o înălţime de 40 de metri, s-au pictat biserica şi paraclisul din clopotniţă, s-a amenajat drumul şi s-au făcut gospodării anexe. Reparaţiile bisericii au durat până în 1977, iar pictura a fost realizată de maica Viorica Creţu de la Mănăstirea Prislop. În 1990, se adaugă un paraclis deasupra bisericii, pictat de Mihai Chiuariu între 1991-1992. În patrimoniul Mănăstirii Nechit se află şi două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, precum şi alte obiecte de valoare. De asemenea, mănăstirea a primit în dar, din Grecia, papucul Sfântului Spiridon.