Sărbătoare la Mănăstirea Rebra-Parva din Țara Năsăudului

Un articol de: Darius Echim - 02 Iulie 2020

La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rebra-Parva, judeţul Bistriţa-Năsăud, cu ocazia hramului.

Numeroşi credincioşi îmbră­cați în straie populare specifice Țării Năsăudului au participat la Sfânta Liturghie, săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii. 

Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Viață creștină mărturisitoare”, dându-i exemplu pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel: „Noi învățăm astăzi, la hramul mănăstirii, că trebuie să avem o viață creștină mărturisitoare, prin viața noastră să-L mărturisim pe Domnul Hristos, așa cum a făcut-o Petru cu cuvântul: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu». Cei doi corifei ai Apostolilor au avut o viață creștină mărturisitoare, L-au mărturisit pe Hristos prin viața și moartea lor. Cuvintele pe care ei le-au scris și pe care le avem la îndemână în Sfânta Scriptură sunt minunate. Vă îndemn, ca de altădată, să nu treacă zi în care să nu citiți măcar un capitol din Sfânta Scriptură”.

Mănăstirea, situată între locali­tățile Rebra și Parva, a fost întemeiată în 1993 pe locul unui vechi aşezământ monahal din secolul al XVI-lea, care a fost desființat la 1782. În anul 1994 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, sfințită în anul 2009. Mănăstirea are și un paraclis cu hramul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul”, construit între 2017 şi 2019 şi pictat în tehnica frescă. Clădirea mai adăpos­tește şi un muzeu. În prezent, la mănăstirea de la Rebra-Parva vie­­țuiesc zece monahi, în frunte cu starețul Chiril Zăgrean.