Sărbătoare la Mănăstirea Rebra‑Parva, din Ţara Năsăudului

Un articol de: Darius Echim - 30 Iunie 2022

La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, miercuri, 29 iunie, Mănăstirea Rebra-Parva, din Țara Năsăudului, a primit binecuvântare arhierească cu ocazia hramului.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie cu ocazia hramului așeză­mân­tului monahal la care au fost prezenţi mii de credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Viață în Hristos”, îndemnându-i pe cei prezenți să aibă o viață deplină în Hristos, dându-i exemplu în acest sens pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de călugări al mănăstirii. La chinonic, Vasile Scurtu a interpretat câteva pricesne.

La finalul slujbei, părintele stareț Chiril Zăgrean a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a dăruit cărți de rugăciune tuturor copiilor și tinerilor prezenți.

Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Țara Năsăudului, situată între localitățile Rebra și Parva, a fost întemeiată în anul 1993, pe locul unei vechi mănăstiri (secolul XVI) care a fost desființată prin decret imperial, în anul 1782.

În anul 1994 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, lăcaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfin­țit în anul 2009. Mănăstirea are și un paraclis, cu hramul „Sfântul Cuvios Porfirie Kavsokalivitul”, care a fost construit în anii 2017-2019, în interiorul clădirii cu utilități mul­tiple. Pe parcursul anului 2019 a fost împodobit cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul bisericesc Sorin Efros. Clădirea mai adăpos­tește muzeul mănăstirii, unde sunt expuse icoane și cărți vechi din patrimoniul așezământului. La mănăstire vie­țu­iesc zece monahi, stareț fiind protosinghelul Chiril Zăgrean.

În prezent, mănăstirea de la Rebra-Parva se ocupă de construirea Așezământului social pentru copii orfani de la Dorolea, pus sub ocrotirea Sfântului Siluan Athonitul. Așezământul va găzdui 50 de copii orfani și va fi compus din opt clădiri, printre care o biserică, un cabinet medical, ateliere de creație și alte anexe.