Sărbătoare la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița
Hramul mănăstirii de la Topliţa a început în ajun, prin procesiunea solemnă cu Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, care a aparținut vrednicului de pomenire prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, și așezarea acesteia spre închinare în foișorul din incinta mănăstirii, urmată de săvârșirea slujbei de priveghere, sub protia Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și soborul slujitor.
Preasfințitul Părinte Visarion a susținut o meditație privind viața și activitatea Sfântului Proroc Ilie.
În dimineața zilei de hram a fost săvârșită Sfânta Liturghie, în pronaosul exterior al bisericii mari, unde la invitația chiriarhului Eparhiei Covasnei şi Harghitei au participat mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și Bulgare: Înaltpreasfințitul Naum, Mitropolit de Ruse, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, și Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei.
Înaltpreasfințitul Naum a adresat celor aflați de față un cuvânt de învățătură despre Sfântul Proroc Ilie şi evalavia deosebită de care se bucură acest sfânt.
Din încredințarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, și la recomandarea Preasfințitului Părinte Andrei, pr. Teodosie Colceriu, egumenul Schitului Dumbrăvioara, aparținător al Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Toplița, a fost hirotesit arhimandrit.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Andrei a vorbit celor prezenți despre statornicia sfântului proroc în credința cea adevărată, în fața lui Dumnezeu.
„Sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul de la Toplița-Romană ne bucură, precum întotdeauna, duhovnicește, fapt datorat și vrednicului de pomenire Miron Cristea, primul Patriarh al României a așezat această biserică în curtea casei părintești, spre slava numelui lui Dumnezeu și spre proslăvirea Celui închinat în Sfânta Treime prin rugăciunile sfinților părinți, care se nevoiesc în această oaza de spiritualitate ortodoxă”, a mai spus ierarhul.
A urmat săvârșirea parastasului de obște pentru ctitorii mănăstirii, care se odihnesc în cripta așezată sub biserica de lemn. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Corului „Psalmodia Transylvanica” din Cluj Napoca, condus de pr. Vasile Stanciu. Grupul vocal de fete „Flori Toplițene” din Toplița, condus de prof. Livia Harpa, a interpretat pricesne.