Sărbătoare la o biserică istorică a Galaţiului
În cadrul Anului omagial dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost iniţiate şi derulate o seamă de programe şi activităţi cu un pronunţat caracter pastoral-misionar şi social-filantropic, în special în parohiile care au biserici cu acest hram.
În acest context, marţi, 21 mai 2013, Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii. Manifestările pastoral-misionare au debutat în preziua sărbătorii prin săvârşirea Vecerniei cu Litie de către un sobor de preoţi, iar Corul „Ortodoxia” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a prezentat un concert de imnuri bizantine şi cântări dedicate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Lucian Petroaia, consilier eparhial şi delegatul Înalt Preasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi, în prezenţa numeroşilor credincioşi din parohie şi din municipiu.
La slujbă a participat şi grupul folcloric ştefanian din comuna Piscu, judeţul Galaţi, care a oferit credincioşilor un „buchet” de cântece religioase şi patriotice.
La final a fost sfinţită o nouă icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, înaintea căreia toţi credincioşii s-au închinat. Toţi credincioşii au fost invitaţi la agapă, iar persoanele nevoiaşe ale parohiei au primit peste 500 de pachete cu alimente.
Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Galaţi a fost înălţată între anii 1857-1863.
Cu o arhitectură impunătoare, biserica a fost proiectată după planul catedralei din Bolgrad, la propunerea episcopului Melchisedec Ştefănescu (primul episcop al Dunării de Jos, din 1864) şi a fost pe punctul de a deveni catedrală a Galaţiului.
În vremea acestui vrednic păstor au fost organizate şi s-au desfăşurat renumitele „şcoli de duminică” ce reuneau creştinii din întregul oraş, având ca invitaţi conferenţiari personalităţi de marcă din România, între care istoricul, omul de cultură şi ministrul Nicolae Iorga, preotul Gala Galaction ş.a.