Sărbătoare la Parohia ortodoxă românească Uzdin din Serbia
În sâmbăta din Săptămâna Luminată, 4 mai 2019, Parohia ortodoxă românească din Uzdin, Serbia, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, și-a prăznuit ocrotitorul duhovnicesc. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a săvârșit Sfânta Liturghie în locașul de cult, împreună cu un numeros sobor de slujitori din Serbia din care au făcut parte părintele Emanuel Tăpălagă, vicar administrativ al Episcopiei Daciei Felix și paroh la Sân Mihai; părintele arhimandrit Longhin Muncean, părintele Moise Lința, paroh la Uzdin; părintele Gheorghe Ianeș, paroh la Satul Nou și protopop de Panciova; părintele Gabriel Bandu, paroh la Ecica și protopop de Torac; părintele Florențiu Ianeș de la Parohia Pârneaura; părintele Manuel Ianeș de la Parohia Nicolinț; părintele Ionel Savu de la Parohia Petrovasâla (Vladimirovaț); părintele Emanuel Mojic de la Parohia Toracul Mic; părintele Cristian Băbuț de la Parohia Seleuș și arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, ne-a transmis Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
La fel ca și anul trecut, de sărbătoarea hramului, ierarhul a fost întâmpinat la intrarea în curtea bisericii de preoți și credincioși, precum și de corul de femei al parohiei, dirijat de profesor Daniel Cheț, care au dat și răspunsurile la Sfânta Liturghie.
La slujbă au participat mulți credincioși, de diferite vârste, Teodor Ghertenișan, primarul Uzdinului, directorul Octavian Crețu și un grup numeros de elevi de la școala generală din localitate, clasele I-VIII.
Agapa comună a fost oferită tuturor credincioșilor la Centrul misionar-pastoral al parohiei.
Sărbătoarea hramului și cinstirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe au continuat și după-amiază, printr-un minunat program cultural, oferit de foarte talentații elevi din ansamblul folcloric, grupul de instrumente muzicale tradiționale și corul școlii generale, condus de profesor Daniel Cheț, de formația instrumentală a căminului și de alți talentați artiști și soliști, membri ai Ansamblului folcloric „Doina” din Uzdin. Aceștia au prezentat piese muzicale, cântece cunoscute românești și minunate dansuri populare din zona Banatului, care au încântat publicul format din circa 350 de spectatori.
Biserica românească din Uzdin a fost construită în anul 1801 și a fost pictată între anii 1833-1836 de pictorul Constantin Daniel.