Sărbătoare la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj
Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca a organizat ieri, 4 decembrie, un eveniment religios şi artistic la Capela „Sfântul Nicolae“ din cadrul Şcolii Generale „Constantin Brâncuşi“. Programul duhovnicesc a fost un preambul al hramului acestei capele din şcoala situată pe raza parohiei clujene.
Sărbătoarea capelei a deschis seria de evenimente organizate de Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, manifestări care premerg hramul din acest an al bisericii parohiale.
Hramul capelei de la şcoala clujeană aflată în vecinătatea bisericii parohiale a fost organizat în colaborare cu profesoara de Religie, Daniela Necula. A devenit o tradiţie ca înaintea zilei de 6 decembrie, preoţii bisericii să fie împreună cu dascălii şi elevii la capela acestei şcoli, sfinţită în 2011 de Înaltpreasfinţitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Sărbătoarea a început cu Acatistul Sfântului Nicolae, urmat de o rugăciune de mulţumire. La slujba religioasă au participat directoarea şcolii, prof. Eugenia Marcu, directorul adjunct prof. Alina Bărăian, şi mai multe cadre didactice ale instituţiei de învăţământ. Părintele Dorel Man le-a vorbit elevilor cu multă căldură despre Sfântul Nicolae, povestindu-le câteva dintre minunile săvârşite de acesta, motiv pentru care e atât de iubit de copii şi de cei mari.
Colinde şi obiceiuri
Elevii au pregătit pentru toţi cei prezenţi un mic program de colinde, fiind îndrumaţi de învăţătoarea Rozalia Anghel şi de prof. Daniela Necula. Micii colindători au primit în dar iconiţe, dulciuri şi fructe. La mica agapă, au colindat grupuri-grupuri, mărturisind că sunt buni păstrători ai tradiţiilor noastre, la care contribuie în mare măsură şi şcoala prin ora de Religie, unde învaţă să fie buni creştini, să nu uite de Biserică şi de toate rânduielile ei.
Bucuria acestei sărbători se va prelungi duminică, 8 decembrie, când corul acestei şcoli, condus de profesoara de muzică Ionela Mahara, va aduce bucurii credincioşilor parohiei clujene printr-un concert de colinde susţinut în biserică, după Sfinta Liturghie. Îmbrăcaţi în costume populare, copiii sunt purtătorii tradiţiilor noastre strămoşeşti prin cântec şi port.
Tot în această zi, după Sfânta Liturghie, se va deschide, ca în fiecare an, Expoziţia de decoraţiuni de Crăciun, care va rămâne până pe 21 decembrie. Decoraţiunile sunt realizate de copiii de la Cercul de pictură al bisericii parohiale şi de coordonatoarele acestuia. Scopul acestei activităţi este unul umanitar, deoarece o parte din fondurile obţinute vor fi îndreptate spre Aşezământul „Micul Onufrie“ de la Mănăstirea Floreşti.