Sărbătoarea Bisericii „Sfântul Ioan”-Piaţă

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 25 Iunie 2015

Cu prilejul sărbătorii „Naş­te­rea Sfântului Ioan Bo­te­zătorul”, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a aflat în zi de hram în mijlocul credincioşilor din Parohia „Sfântul Ioan”-Piaţă, Proto­popiatul Sector 3 Ca­­pitală. Aici, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, şi le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi activitatea Înaintemergă­torului Domnului nostru Iisus Hristos.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a transmis preo­ţilor slujitori la Biserica „Sfântul Ioan”-Piaţă şi credincioşilor prezenţi la sărbătoarea hramului binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Din soborul de preoţi care au fost prezenţi la sărbătoarea hramului au făcut parte: pr. Florin Busuioc, protoiereul Protopopiatului Sector 3 Capitală; pr. Ionuţ Badea, secretar eparhial coordonator în cadrul Secretariatului eparhial – relaţii publice al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pr. Cristian Grama, secretar eparhial; pr. paroh Anatolie Scurtu, precum și alți preoți și diaconi din Capitală.

După ce a prezentat pe scurt cele mai importante evenimente legate de viaţa Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a precizat că Sfântul Evanghelist Luca ne indică faptul că răscumpărarea oamenilor, realizată de Mântuitorul Hristos, a început cu Sfântul Ioan Botezătorul. „Termenul acesta de răscumpărare noi îl folosim pentru a de­semna învăţătura despre lucrarea mântuitoare sau răscumpărătoare realizată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru noi oamenii. Sfântul Evanghelist Luca arată într-un anumit fel că răscumpărarea oamenilor robiţi de păcat a început odată cu naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. După ce a devenit celebru, mulţime de popor din ţinutul Iudeii, de dincolo de Iordan, din Galileea şi din toată Ţara Sfântă îl căuta. Era cercetat nu doar de oamenii simpli, care erau atraşi de prestigiul şi de frumuseţea predicilor sale, care îndemnau poporul la pocăinţă, ci era cercetat şi de înalţi demnitari, ofiţeri şi militari, de către farisei şi cărturari. Pentru a hrăni sufletele noastre cu ceea ce este specific învăţăturii Sfântului Ioan Botezătorul, trebuie să ne amintim câteva din învăţăturile predicii sale rostite cu mult curaj. Predica lui era însoţită de o viaţă personală foarte aspră, de un exemplu grăitor şi strălucitor. Sfântul Ioan Botezătorul era foarte curajos şi l-a înfruntat pe regele Irod, care trăia în nelegiuire cu cumnata sa, Irodiada. Lucrul acesta a atras mânia şi răzbunarea mai târziu a acesteia, răzbunare care s-a concretizat în uciderea sau martirizarea Sfântului Ioan. Mulţimilor care au ieşit la Iordan, Sfântul Ioan le-a cerut de fiecare dată ca acestea să-şi schimbe viaţa, să asculte de cuvântul Domnului în spiritul lui nu în litera şi în formalismul cu care i-au obişnuit fariseii”, a precizat Preasfinţia Sa.

La final, PS Părinte Episcop Varlaam le-a vorbit credincioşilor şi despre viaţa Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Preasfinţia Sa a oficiat apoi şi slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş trecuţi la Domnul. Parohul acestei biserici, părintele Anatolie Scurtu, i-a oferit Preasfinţiei Sale în semn de preţuire şi recunoştinţă un buchet de flori, menționând că prin slujba arhierească de hram a fost reînviată o veche tradiţie a bisericii de acolo, unde ierarhii veneau adesea și slujeau Sfânta Liturghie.