Sărbătoarea Bunei Vestiri la Biserica Domnească din Capitală
Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche din Capitală, Paraclis Patriarhal, și-a sărbătorit vineri, 25 martie 2022, hramul istoric închinat praznicului Bunei Vestiri. Sfânta Liturghie unită cu Vecernia a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Altarul de vară din vecinătatea bisericii.
Hramul istoric al celui mai vechi lăcaș de rugăciune din București a fost ales de domnitorul Mircea Ciobanul, în urmă cu 463 de ani, în anul 1559.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a spus că sărbătoarea aceasta este începutul bucuriei mântuirii noastre: „La praznicul de astăzi, Maica Domnului ne aduce bucuria sau vestea prin care noi aflăm că drumul nostru spre moarte s-a încheiat. Sfântul care Se va naște din ea, prin lucrarea Lui mântuitoare, ne va dărui viață veșnică și ne va pregăti pentru un pământ nou și un cer nou în care moarte nu va mai fi. Iată că de aceea și Acatistul Bunei Vestiri spune: «Bucură-te, cea prin care piere blestemul!» Blestemul Evei celei dintâi piere astăzi când Maica Domnului primește vestea cea bună a întrupării Fiului lui Dumnezeu. Taina aceasta a Preasfintei Treimi, descoperită de Arhanghelul Gavriil în mod minunat Maicii Domnului, se va redescoperi în mod solemn în fața unei mari mulțimi de oameni, pe malurile Iordanului, când Mântuitorul, la vârsta de 30 de ani, va veni pentru a fi botezat de Ioan Botezătorul”.
Preasfinția Sa a explicat și că prin deplină ascultare și smerenie, Fecioara Maria, care a acceptat în mod liber să devină Maica Domnului, este Eva cea nouă, iar Mântuitorul Hristos, prin nașterea Sa și moartea pe cruce este Adam cel nou, Cel care dăruiește viață veșnică celor care cred în El. „Bucuria praznicului de astăzi izvorăște din faptul că în momentul acesta Fiul lui Dumnezeu Se face fiul Fecioarei. Hristos Se face ca unul dintre noi, iar Maica Domnului, Eva cea nouă, primind vestea cea bună, se supune cu smerenie și cu ascultare desăvârșită. (...) Maica Domnului este Eva cea nouă. Dacă prin cea dintâi în lume a venit blestemul, pentru că nu a ascultat porunca lui Dumnezeu, nu s-a înfrânat, adică nu a postit și nu s-a pocăit după ce a greșit, ci a vrut să fie asemenea lui Dumnezeu, fără să rămână în ascultare de Dumnezeu, Maica Domnului este ascultătoare și de aceea ea este Eva cea nouă, care strică blestemul Evei celei dintâi. Născut dintr-o fecioară ascultătoare și smerită, și Mântuitorul Iisus Hristos este un om smerit și ascultător, deși ca Dumnezeu toate prin El s-au făcut. El este Cel care ține universul în brațe și care poartă grijă de întreaga creație. Din smerenie și din ascultare, împlinind porunca Tatălui de a lucra mântuirea oamenilor, a acceptat să Se zămislească în pântecele Fecioarei”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
În continuare, părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru slujire și binecuvântare.
La final, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii şi enoriaşii lăcaşului de închinare trecuți la Domnul.