Sărbătoarea Bunei Vestiri la Catedrala Patriarhală din Bucureşti
În Biserica Ortodoxă a fost sărbătorită ieri Buna Vestire, cunoscută în popor şi cu denumirea de Blagoveştenia, una dintre cele mai vechi sărbători închinate Maicii Domnului. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjuraţi de un sobor de slujitori.
La început de primăvară, Biserica o cinsteşte în mod special pe Maica Domnului, care la Buna Vestire a devenit vas ales al Duhului Sfânt şi Maică a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Această sărbătoare a bucuriei duhovniceşti şi a veştii bune a mântuirii neamului omenesc se săvârşeşte pe 25 martie, de regulă în timpul Postului Mare. Credincioşii care au participat ieri la slujbă la Catedrala Patriarhală au putut observa că rânduiala obişnuită a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur a avut unele modificări. În locul începutului obişnuit al acesteia s-a pus rânduiala Vecerniei zilei de 26 martie, adică a Odovaniei Praznicului Bunei Vestiri, până la cântarea „Doamne strigat-am“. S-a continuat cu ectenia întreită şi cu celelalte ale Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur. Rânduiala specială a acestei Liturghii a fost săvârşită la catedrală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Cântările Utreniei şi Vecerniei au fost date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale, iar la Sfânta Liturghie a cântat Corala „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Române.
Sărbătoarea închinată deopotrivă Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos
În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a spus că sărbătoarea Bunei Vestiri este o prăznuire a Maicii Domnului, dar şi a Mântuitorului Iisus Hristos. „Este o sărbătoare a Maicii Domnului pentru că Arhanghelul Gavriil i-a binevestit că va naşte pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu şi Mântuitorul lumii. Faptul că această sărbătoare este începutul mântuirii noastre, ca începutul zămislirii lui Hristos Fiul lui Dumnezeu ca om din Fecioara Maria, face ca prăznuirea să fie şi o sărbătoare împărătească a Domnului nostru Iisus Hristos, de aceea în otpustul acestei sărbători se spune: «Cel ce a binevoit a Se întrupa pentru mântuirea noastră...» Pentru că este sărbătoarea întrupării Domnului sau a înomenirii Fiului lui Dumnezeu“, a explicat Preafericirea Sa. Buna Vestire este legată du-hovniceşte de Sfânta Scriptură care este numită Evanghelie, adică Vestea cea bună. „Taina zămislirii Fiului lui Dumnezeu şi a înomenirii Lui din Fecioara Maria se numeşte Buna Vestire, pentru că aduce Vestea cea bună că umanitatea nu este pentru moarte, că ultimul cuvânt nu este mormântul, ci învierea, ridicarea din morminte a celor adormiţi. Este vorba aici de o Veste bună care cuprinde în ea tot ceea ce se tălmăceşte mai târziu prin Evanghelia Mântui-torului Iisus Hristos. Această sărbătoare se numeşte în greacă Evanghelismos. Este o legătură între Buna Vestire a întrupării Fiului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor şi Evanghelia lui Hristos care tălmăceşte în cuvintele şi faptele Mântuitorului taina iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni“, a arătat Patriarhul României. Maica Domnului ne arată că omul nu se poate ridica din păcate şi patimi decât prin ascultare de Dumnezeu.
Sufletul creştinului este deodată şi fecioară, şi maică
„Maica Domnului şi Hristos Domnul au vindecat natura umană căzută prin neascultare, arătând ascultare desăvârşită faţă de Dumnezeu. Această smerită ascultare a omului faţă de Dumnezeu este temelia mântuirii lui. (...) Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că sufletul creştinului este deodată şi fecioară, şi maică. Este fecioară întrucât rămâne credincios în evlavie şi statornicie faţă de Hristos, deci avem fecioria ca fidelitate faţă de Dumnezeu, ca şi credincioşie şi răspuns permanent la chemarea lui Dumnezeu la mântuire. Şi sufletul creştinului este şi maică pentru că naşte virtuţi. De câte ori avem un gând bun, rostim un cuvânt bun, săvârşim o faptă bună, dăm naştere duhovniceşte la fapte, cuvinte şi gânduri bune. Vedem cum în noi înşine se lucrează taina lui Dumnezeu şi a Maicii lui Dumnezeu“, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Preafericirea Sa a spus că de Buna Vestire se cinstesc mamele care dau naştere pruncilor şi pun în lucrare darul sacru al vieţii, precum şi toţi cei care, deşi nu au prunci, sprijină prin milostenie materială şi spirituală pe cei care doresc să aibă prunci sau nasc prunci, la creşterea şi educarea acestora. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Teodor Gradinaciuc, director programe la Radio Trinitas, a fost hirotonit preot pe seama Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon“-Nou, Paraclis Patriarhal, iar tânărul teolog Nicolae Iancu, reporter la Trinitas TV, a fost hirotonit diacon pe seama Bisericii „Sfântul Gheorghe“-Vechi din Protoieria 3 Capitală. La final, Preafericitul Părinte Patriarh a dăruit credincioşilor prezenţi, în semn de binecuvântare, iconiţe cu sărbătoarea Buna Vestire.