Sărbătoarea Floriilor la Catedrala Mitropolitană din Iași
De marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul amenajat în fața Catedralei Mitropolitane din Iași.
Ieșenii și pelerinii care s-au închinat la cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, s-au rugat duminică dimineață, cu ramuri de salcie în mâini, la sfintele slujbe oficiate de Florii. Liturghia a fost săvârșită ținând cont de regulile sanitare în vigoare, cu sprijinul grupului „Voluntarii Sfintei Parascheva". Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus”, dirijat de Costel Mirel Nechita.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură referitor la marea sărbătoare a Floriilor: „Acest eveniment istoric este de mare importanță pentru iconomia mântuirii, Intrarea Domnului în Ierusalim. Conștiința Bisericii a menținut în inima ei acest moment, i-a relevat adâncimile și luminile și a încercat să-l așeze ca prezență duhovnicească în viața omului, prelungind acest moment istoric în viața fiecărui om, viața fiind Ierusalimul în care Domnul Hristos dorește să intre. Viața, mintea, inima și sufletul omului au fost văzute de Cer și de părinții de pe pământ ca fiind Ierusalimul în care Domnul Hristos dorește să intre. Împărăția cerurilor, adică Ierusalimul ceresc, se află înăuntrul vostru, spune Mântuitorul”. Totodată, ierarhul a afirmat că Săptămâna Mare ne cheamă să ne apropiem mai mult de Domnul Hristos prin Sfintele Taine: „Suntem în ajunul Săptămânii Mari, o săptămâna binecuvântată, în care cu toată murdăria din noi putem îndrăzni a face ceva curățenie prin post, prin rugăciune, prin spovedanie, prin împărtășirea cu Sfintele Taine, pentru ca noaptea de Paști să nu găsească viața noastră zăvorâtă cu mii de lacăte, nepermițând luminii Învierii să pătrundă chiar și în ungherele vieții noastre, cele mai pline poate de păcate, de îndoieli, de frământări. Nădăjduim ca Dumnezeu, din afara porților, și noi, cu cheia în mână, în interiorul cetății, să facem împreună, El în mod special - noi doar să nu ne opunem, ca porțile să se deschidă, lumina Învierii să pătrundă în noi, iar Domnul să Se așeze cu noi la masă și să cinăm împreună cu El”.
În cadrul slujbei, părintele ieromonah Diodor Prelucă, slujitor la Catedrala Mitropolitană, a primit rangul de protosinghel din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.