Sărbătoarea Floriilor la Târgovişte şi la Buzău

Un articol de: Marius Nedelcu - 06 Aprilie 2015

Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim a fost prăznuită duminică de credincioşi la catedralele chiriarhale din mai multe eparhii. Aceştia au participat la Sfânta Liturghie, au fost binecuvântaţi de ierarhi şi au primit, după rânduială, ramuri verzi de salcie binecuvântate .

Sfânta Liturghie a fost săvârşită duminică la Catedrala Arhiepiscopală din Târgovişte de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. La slujbă au participat numeroşi credincioşi din oraşul dâmboviţean şi din împrejurimi. „În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre înţelesul duhovnicesc al acestei sărbători, care ne prezintă intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Sfintele Sale Pătimiri, Moartea şi Învierea Sa, şi care se concentrează asupra necesităţii pocăinţei interioare a omului şi pe primirea veştii celei bune şi mântuitoare, singura care are puterea de a transforma, din temelii, viaţa umană“, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Sute de credincioşi din municipiul Buzău, împreună cu preoţi şi diaconi, au participat sâmbătă la procesiunea organizată în ajunul sărbătorii Floriilor. Evenimentul a început prin săvârşirea slujbei Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim, la Biserica Eroilor, urmată de rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor. În continuare, pelerinii, purtând în mâini ramuri de salcie şi icoane, au pornit în procesiune spre Catedrala Arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“. Au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a oficiat slujba de sfinţire a icoanei praznicului şi a binecuvântat pelerinii, apoi a rostit un cuvânt de învăţătură. „Pelerinajul, procesiunea, sau litania, aşa cum este termenul în limba greacă, este o formă de mărturisire a credinţei pe care noi o împărtăşim. Noi nu avem o credinţă singulară, ci împărtăşită de foarte mulţi oameni care au dreptul să o arate în public, pentru că societatea în care trăim este şi ea eminamente o societate creştină; de aceea, oriunde mergi, într-un sat sau o localitate, este imposibil să nu găseşti o biserică sau un locaş de cult, oricât ar fi el de modest. Prin urmare, pelerinajul sau procesiunea la care dumneavoastră aţi participat în Sâmbăta lui Lazăr, în ajunul praznicului Floriilor, este o chemare care vine din partea Bisericii, ca să vă arătaţi credinţa strămoşească, să o mărturisiţi, şi totodată este o chemare de a a vă arăta solidaritatea, de a arăta că sunteţi uniţi cu toţi în numele Mântuitorului Iisus Hristos şi al credinţei în El ca Fiu al lui Dumnezeu Întrupat, Răstignit şi Înviat pentru noi şi a noastră mântuire“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian.

În Duminica Floriilor, chiriarhul eparhiei de la Curbura Carpaţilor a săvârşit Sfânta Liturghie la  biserica Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Focşani, care a fost neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi prezenţi la slujbă, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media eparhial. Locaşul de cult a făcut parte din ansamblul fostului aşezământ monahal din Focşani închinat Sfântului Ioan Botezătorul,  ctitorit în anul 1661 de domnitorul Ţării Româneşti Grigore Ghica.