Sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului” în București

Un articol de: Marius Nedelcu - 03 Feb 2017

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului, ieri, 2 februarie 2017, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori, la Catedrala Patriarhală din București. Credincioșii prezenți au fost binecuvântați de ierarhul care a rostit și un cuvânt de învățătură.

În cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, de sărbătoarea Întâmpinării Domnului, s-a citit pericopa evanghelică de la Luca 2, 22-40. În cuvântul de învățătură rostit, Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus că poporul evreu a fost înainte de venirea Mântuitorului într-o stare de așteptare și de prefacere interioară. 

„Învățăm din Sfânta Evanghelie că Mântuitorul Se descoperă ca lumină a neamurilor. El a venit pentru cei care se aflau în întuneric și-n umbra morții. A adus tuturor lumina iubirii Sale, lumina milostivirii Sale, lumina mântuirii, lumina cuvintelor Scripturii care vorbea despre El și-l anunța ca pe Unsul Domnului, Cel care avea să vină la plinirea vremii. Această lumină a fost într-o continuă luptă cu întunericul, încercând să înlăture întunericul din lume, prezent înainte de Nașterea Lui și după El, până la sfârșitul veacurilor, întunericul din inimile multora, schimbând gândurile acestora spre bine. Lumina Fiului lui Dumnezeu i-a cuprins pe cei care L-au înțeles și așteptat, pe cei care L-au întâmpinat cu bucurie, pe cei care și-au deschis inimile primindu-L, pe cei care au dus mai departe cuvintele Lui, bucurându-se de întâlnirea cu El”, a spus PS Părinte Timotei Prahoveanul.

Ierarhul a spus că prezența Mântuitorului la Templu arată că Domnul Hristos a împlinit prescripțiile Legii vechi după cuvintele Sale: „Să nu socotiţi că am venit să stric Legea sau prorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc” (Matei 5, 17).

„Mântuitorul a împlinit toate aceste rânduieli ale Legii, arătându-ne nouă că cea mai înaltă cale pe care am putea merge, deși o ocolim mai întotdeauna, este calea smereniei și ascultării. Cea mai înaltă cale, de la Nașterea Sa în Betleem, prezentarea la templu și mai ales din zilele pătimirilor Sale și îngropării, a fost calea smereniei”, a spus ierarhul.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date ieri de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, iar la slujba Utreniei a cântat Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.