Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii pe plaiuri transilvane
Praznicul Izvorului Tămăduirii, din Săptămâna Luminată, închinat Maicii Domnului, arată mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în lucrarea mântuirii oamenilor. La această sărbătoare, înainte de Sfânta Liturghie, s-a oficiat slujba de Sfinţire a Apei, numită şi Aghiasma Mică.
Mănăstirea Salva din Ţara Năsăudului şi-a serbat hramul de Izvorul Tămăduirii, Sfânta Liturghie fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
La intrarea în localitatea Salva ierarhul a fost aşteptat de protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, de primarii localităţilor învecinate şi o ceată de 9 călăreţi, care l-au însoţit pe ierarh până la mănăstire. La poarta aşezământului monahal, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost întâmpinat de obştea mănăstirii, un sobor de peste 30 de preoţi şi 3000 de credincioşi, între care s-au aflat şi autorităţi judeţene şi locale. Slujbele au fost oficiate pe o scenă special amenajată în incinta mănăstirii.
Maica Domnului, mijlocitoarea credincioşilor
În cuvântul de învăţătură IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioşilor despre Maica Domnului, mijlocitoarea credincioşilor către Cel care este Izvorul Tămăduirii şi anume, Mântuitorul Iisus Hristos.
„Maica Domnului ne conduce pe noi pe toţi înspre Izvorul Tămăduirii. În Evanghelia după Ioan aflăm cine este Izvorul Tămăduirii. Izvorul Tămăduirii este Însuşi Domnul nostru Iisus Hristos care a Înviat din morţi: Iar în ziua cea din urmă, ziua cea mare a sărbătorii, Iisus a stat între ei şi a strigat, zicând: dacă însetează cineva să vină la Mine şi să bea. Cel ce crede în Mine precum a zis Scriptura, râuri de apă vie vor curge din pântecele lui (Ioan 7, 37-39). De fapt, încă din Vechiul Testament proorocii au prevestit că Domnul Iisus Hristos este Izvorul Tămăduirii“, a spus ierarhul.
La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit avocatului Gavril Săsărman, distincţia „Crucea Transilvană“ pentru implicarea sa în proiectul de renovare a mănăstirii.
Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii“ de la Salva a fost înfiinţată în 1994, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. Bazele aşezământului monahal au fost puse de câteva maici venite de la Mănăstirea Govora, judeţul Vâlcea, sub îndrumarea duhovnicului Teofil Roman, actualmente ecleziarhul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Piatra de temelie a bisericii-paraclis a fost sfinţită pe 14 mai 1994, iar lăcaşul de rugăciune a fost ridicat în doar 30 de zile, pe locul donat de credincioasa Varvara Cotuţiu, potrivit stareţei, stavrofora Emanuela Moisa. Pe 10 mai 1996 a fost sfinţită piatra de temelie pentru biserica mare care a fost târnosită de IPS Mitropolit Andrei anul trecut de sărbătoarea hramului, pe 10 mai.
Hram la Mănăstirea Izbuc
În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, străvechea vatră monahală de la Izbuc, din Eparhia Oradiei, şi-a prăznuit hramul principal. Peste cinci mii de pelerini veniţi din Bihor, dar şi din alte judeţe ale ţării precum Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Mureş, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Olt, Dolj sau Prahova, au participat, cu multă credinţă în suflete şi cu dragoste pentru Biserica strămoşească dreptmăritoare, la sărbătorirea hramului Mănăstirii Izbuc, aşezământ monahal cunoscut în ţară şi în străinătate pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă în mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia, în 1926, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuţi, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.
Numeroşi preoţi de mir şi credincioşi au venit la mănăstire încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba Privegherii, săvârşită de un sobor de ieromonahi şi preoţi, condus de arhimandritul Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Eparhia Oradiei şi stareţ al Mănăstirii Izbuc. A urmat procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu Sfinte Moaşte, oficierea Tainei Sfântului Maslu şi săvârşirea Sfintei Liturghii. De asemenea, a fost oficiată şi sfinţirea apei, Aghiasma Mică.
Vineri, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 37 de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa a peste cinci mii de credincioşi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de maici de la mănăstirile „Sfânta Cruce“ şi „Buna Vestire“ din Oradea.
PS Episcop Sofronie a subliniat rolul fundamental pe care Maica Domnului l-a avut şi îl are în istoria mântuirii, ca Maică a Luminii, ca ajutătoare şi pururea rugătoare pentru întreaga omenire, la Tronul Preasfintei Treimi.
„Ziua de astăzi, vinerea Săptămânii Luminate este o zi specială, dedicată de Biserica Ortodoxă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Maicii Domnului, pe care Biserica o preacinsteşte. Dacă în urmă cu o săptămână, în vinerea Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am văzut-o pe Maica Domnului îndurerată, lângă Crucea Fiului său, astăzi, vineri, în Săptămâna Luminată, o vedem izvorând tămăduiri, vindecări şi har peste har tuturor celor care o preacinstesc şi care, cuprinşi de neputinţe şi de boli, vin şi îi cer ajutorul. Astăzi o vedem pe Maica Domnului plină de bucurie, în lumina Învierii Fiului ei, fiind împreună cu Domnul Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Izvorul tuturor tămăduirilor, o vedem împreună cu Fiul său ajutându-ne pe noi, oamenii, prin minunile pe care le săvârşeşte necontenit în toate locurile prezenţei ei pe pământ“, a spus PS Sofronie.
„Prezenţa dumneavoastră, a pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării, aici, la Mănăstirea Izbuc, şi a noastră, a tuturor, la sărbătoarea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii, este o dovadă a dragostei noastre smerite, dar fierbinţi pentru Maica Domnului. Întotdeauna neamul nostru românesc a preacinstit-o pe Maica Domnului; întotdeauna mulţimi de pelerini au călătorit, în zilele sfinte de sărbătoare ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, spre locurile în care, în mod cu totul special, este cinstită Sfânta Fecioară Maria“, a mai spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie a hirotesit pe ieromonahul Flavian Lezeu, slujitor şi vieţuitor al Mănăstirii Izbuc, întru protosinghel.
PS Sofronie a ţinut să îl felicite pe arhimandritul Mihail Tărău pentru frumoasa lucrare duhovnicească, ctitoricească şi misionară ce o desfăşoară împreună cu întreaga obşte a Sfintei Mănăstiri Izbuc, în conlucrare cu parohiile din cuprinsul teritoriului canonic al Eparhiei Oradiei.
Ierarhul a adresat tuturor celor prezenţi apelul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de a contribui, fiecare după posibilităţi, la colecta în bani organizată de Biserica Ortodoxă Română, ce se va desfăşura în întreaga Patriarhie Română în următoarele trei Duminici pentru ajutorarea creştinilor ortodocşi din Siria. La final, toţi credincioşii au primit aghiasmă, pregătită în recipiente speciale pentru această sărbătoare, dar şi merinde pentru trup, bucate tradiţionale alese, care au întregit bucuria şi frumuseţea praznicului.
Piatra de temelie la Stârciu, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a sfinţit piatra de temelie pentru o nouă biserică ce va fi amplasată în hotarul localităţii Stârciu, ce va avea ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi va funcţiona ca metoc al Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Bobota. Grija ridicării acestui lăcaş de cult a fost încredinţată de către PS Episcop Petroniu stareţului Mănăstirii Bobota, Mina Pletosu.
În continuare a fost săvârşită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată lângă viitoarea biserică. Alături de ierarh au mai făcut parte din sobor arhimandritul Antonie Pinţa, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, pr. prof. dr. Aurel Pavel, decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, Dan Haiduc, protopopul Şimleului Silvaniei, pr. Mina Pletosu, stareţul Mănăstirii Bobota şi un impresionant număr de preoţi din parohiile din protopopiatele Zalău şi Şimleu Silvaniei.
De asemenea, în ciuda vremii ploioase, la slujbă au fost prezenţi foarte mulţi credincioşi veniţi din localităţile apropiate.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ va fi ridicată în apropierea locului cunoscut de către sătenii din Stârciu şi din satele vecine ca „Fântâna Leacului“ sau „Izvorul îngerului“, numit astfel datorită unui izvor care izvorăşte anual cu puţin timp înainte de Rusalii, iar după câteva săptămâni seacă din nou şi despre a cărui apă oamenii locului spun că are proprietăţi miraculoase. Pe locul acestui izvor ar fi existat în secolele XI-XIII o mănăstire, fapt confirmat şi de părintele Mircea Păcurariu în Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Hramul Mănăstirii Crişan
În Săptămâna Luminată, de praznicul „Izvorul Tămăduirii“, Mănăstirea Crişan din Episcopia Devei şi Hunedoarei şi-a serbat hramul. Sute de credincioşi au venit din Zarand şi din împrejurimi pentru a se bucura împreună şi a înălţa rugăciuni către Dumnezeu. În acest an, la Mănăstirea Crişan au fost spre închinare moaştele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Făcătorul de minuni, de la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, la iniţiativa Preasfinţitului Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, care a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Racla cu moaştele Sfântului Nectarie, a fost însoţită de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, PS Varsanufie Prahoveanul a descris viaţa şi câteva din minunile săvârşite de Sfântul Nectarie şi a accentuat rolul mijlocitor al sfinţilor care se roagă neîncetat pentru noi, lui Dumnezeu. La final, PS Episcop Gurie, a mulţumit oaspeţilor, pentru osteneala depusă, şi gazdelor pentru primirea călduroasă. La ceas de seară, racla cu Moaştele Sfântului Nectarie a plecat spre Hunedoara, unde a rămas în Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor“ (Catedrala Eroilor) până în după-amiaza zilei de 26 aprilie.
Hram la Floreşti, Cluj
La 25 aprilie, de praznicul Izvorul Tămăduirii, s-a făcut şi pomenirea Sfântului Apopstol şi Evanghelist Marcu şi a Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu“ din Floreşti, care şi-a serbat ocrotitorul spiritual. Sărbătoarea hramului s-a desfăşurat în prezenţa a numeroşi credincioşi şi preoţi care au slujit alături de ierarh. PS Episcop Vasile Someşanul le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu, care încununează, alături de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, Săptămâna Luminată şi reprezintă totodată sărbătoarea parohiei din Floreşti. Parohia din comuna clujeană Floreşti a fost înfiinţată cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei în urmă cu aproximativ un an.
Hram la Măriuş, Satu Mare
La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Măriuş din judeţul Satu Mare, cu ocazia hramului. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor impresionant, iar la slujbă au participat numeroşi credincioşi, alături de autorităţi judeţene şi locale. „Mănăstirea Măriuş s-a înfiinţat acum 20 de ani, când s-a pus piatra de temelie pentru această biserică minunată. Este una dintre cele mai monumentale biserici de zid dintre mănăstirile eparhiei noastre, iar în prezent se află în plin proces de pictură interioară şi exterioară, iar dacă ajută Dumnezeu, într-un an va fi pregătită pentru sfinţire“, a spus PS Iustin Sigheteanul. (Pr. Cristian Rus, pr. Mircea Mihuleţ, arhid. Adrian Onica, Alexandra Andereş)