Sărbătoarea jurnaliştilor din Centrul Basilica

Un articol de: Ioan Bușagă - 13 Iunie 2011

În Biserica Ortodoxă a fost sărbătorit ieri praznicul Sfintei Treimi. Această sărbătoare este una specială şi pentru angajaţii şi colaboratorii Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, care şi-a serbat hramul. Sărbătoarea a început la Catedrala patriarhală unde Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum.

Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române şi-a sărbătorit de marele praznic al Sfintei Treimi hramul. Sărbătorirea hramului a fost prilej de bucurie şi comuniune pentru toţi cei care lucrează la Televiziunea Trinitas, Radio Trinitas, Agenţia de presă Basilica, publicaţiile "Lumina", în cadrul Biroului de presă al Patriarhiei Române, precum şi pentru numeroşii credincioşi care au venit la Catedrala patriarhală. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din cadrul Centrului de Presă Basilica, a săvârşit Sfânta Liturghie şi o slujbă de Te Deum. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a explicat pericopa evanghelică a praznicului care ne descoperă adevărul Preasfintei Treimi, o Dumnezeire într-o Fiinţă, dar în trei Ipostasuri. "Acest capitol cuprinde cuvântarea de despărţire a Mântuitorului Iisus Hristos de sfinţii Săi Apostoli, înainte de a se despărţi de ei, le încredinţează această mare taină vorbindu-le despre unitatea Sfintei Treimi şi despre deofiinţimea Persoanelor. Unitatea Sfintei Treimi rezultă din cuvintele Mântuitorului: "Eu şi Tatăl una suntem", iar egalitatea sau identitatea Lor reiese din cuvintele pe care Mântuitorul le rosteşte ucenicilor Săi, la provocarea Sfântului Filip, "cine M-a văzut pe Mine L-a văzut pe Tatăl Meu, pentru că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl este întru Mine". Evanghelia de astăzi se încheie cu reamintirea făgăduinţei Tatălui: trimiterea Duhului Sfânt în lume", a spus Preasfinţia Sa. Adevărul despre Sfânta Treime reprezintă dogma fundamentală a credinţei noastre.

Taina Sfintei Treimi, mai presus de orice raţiune umană

Creştinismul, religie descoperită de Dumnezeu Tatăl poporului ales, a fost descoperită în mod plenar de una din Persoanele Preasfintei Treimi, Mântuitorul Iisus Hristos. Această taină este mai presus de orice înţelegere sau raţiune omenească. Nici o minte omenească, oricât ar fi înnobilată de ştiinţe şi filosofii, nu poate pătrunde această taină de nepătruns a Preasfintei Treimi: Un Dumnezeu în Fiinţă, întreit în Persoane. "Acest adevăr îl primesc doar persoanele care au o credinţă puternică în Dumnezeu. Din cauza înclinării poporului evreu spre politeism, în Vechiul Testament, Dumnezeu nu a descoperit clar această taină a Treimii, întrucât poporul era incapabil să o înţeleagă. Ar fi crezut că este vorba de trei dumnezei şi atunci ar fi rătăcit în întunericul politeismului. Noi cei de astăzi care citim Vechiul Testament şi ne lăsăm luminaţi de interpretările Sfinţilor Părinţi ai Bisericii vedem că Dumnezeu nu a lăsat poporul ales fără anumite lumini în conştiinţele drepţilor din Legea Veche şi a descoperit pe măsura priceperii lor acest adevăr al existenţei unui singur Dumnezeu în Fiinţă, întreit în Persoane. De aceea, Sfinţii Părinţi văd adevărul acesta mărturisit încă din primele versete ale Sfintei Scripturi, când la crearea omului Dumnezeu, Treime de Persoane, Se decide să aducă de la inexistenţă la existenţă pe întâiul om. Când a adus celelalte la existenţă se foloseşte singularul: "Şi a zis Dumnezeu să fie lumină!", şi altele, dar atunci când doreşte să-l creeze pe om, Dumnezeu se hotărăşte în sânul Preasfintei Treimi: "Să facem pe om după chipul şi asemănarea Noastră". Pluralul acesta în interpretarea Sfinţilor Părinţi arată că Moise atunci când a scris cartea Facerii, inspirat de Duhul Sfânt, a mărturisit existenţa Preasfintei Treimi", a subliniat PS Episcop-vicar patriarhal. Această taină ascunsă se mai află în mai multe locuri ale Vechiului Testament, numit de Sfântul Apostol Pavel călăuză spre Hristos, precum la amestecarea limbilor, vizita celor trei îngeri la Avraam, la stejarul Mamvri, în cântarea îngerilor din jurul tronului lui Dumnezeu, cartea Proorocului Isaia, sau în Scriptura Noului Testament la Buna Vestire adusă de Arhanghelul Gavriil, Epifania sau Arătarea Preasfintei Treimi la Botezul Mântuitorului Iisus Hristos.

Te Deum pentru angajaţii Centrului de Presă Basilica

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Varlaam a săvârşit slujba de Te Deum înconjurat de preoţii şi diaconii care coordonează sau lucrează în diferitele componente ale Centrului de Presă.

După Te Deum, Preasfinţitul Varlaam a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la sărbătoarea Preasfintei Treimi, ocrotitoarea Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române.

Distincţii pentru angajaţi ai Basilica

După Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum a urmat oferirea diplomelor de onoare şi distincţiilor de vrednicie pentru cei care au susţinut activitatea Centrului de Presă Basilica. Preasfinţitul Varlaam a oferit în numele Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cea mai înaltă distincţie părintelui profesor Vasile Răducă, parohul Bisericii Kreţulescu din Bucureşti, Ordinul "Sanctus Stefanus Magnus". Diploma de onoare Basilica a fost oferită: părintelui protoiereu Vasile Dumitru, Protopopiatul I Capitală, părintelui arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. De la Trinitas Tv au primit diploma Basilica: Cătălina Florenţa Dima - producător general, Răzvan Andrei - coordonator Jurnal, Alexandru Truşcă - coordonator departament film documentar, preotul Mihai Miron - producător emisiuni dezbatere, preotului Mihai Gojgar - coordonator departament Film şi Documentar De la Radio au primit aceeaşi diplomă: preotul Marius Resceanu - redactor-şef studioul Logos (Craiova), părintele Cătălin Dumitrean - redactor-şef studio radio Trinitas (Sibiu), Aurel Moisiuc - redactor şi lui Gabriel Tudor - prezentator. (Marius Nedelcu)

Biserica şi familia, unite mediatic în iubirea Preasfintei Treimi

Iubirea Preasfintei Treimi este baza mântuirii oamenilor şi a sfinţirii întregii creaţii, iar Biserica este locul şi spaţiul unde trăim în modul cel mai intens prezenţa iubitoare şi mântuitoare a lui Dumnezeu cel Unul în fiinţă şi întreit în Persoane. Prin har, Biserica devine mediul în care oamenii intră în relaţia de iubire dintre Dumnezeu Tatăl şi Dumnezeu Fiul, prin lucrarea Duhului Sfânt. În acest sens, părintele Dumitru Stăniloae scrie: "Revelarea Treimii, prilejuită de întruparea şi activitatea pe pământ a Fiului, nu e decât o atragere a noastră după har, sau în Duhul Sfânt, în relaţia filială a Fiului cu Tatăl. Actele de revelare a Treimii sunt acte mântuitoare şi îndumnezeitoare, sunt acte de ridicare a noastră în comuniune cu Persoanele Sfintei Treimi" (Teologia Dogmatică Ortodoxă, vol. 1, EIBMBO, Bucureşti, 1978, p. 287).

Întâlnirea Patriarhului Avraam cu Preasfânta Treime la stejarul Mamvri (Cf. Facere 18) ne descoperă iubirea Preasfintei Treimi care aduce binecuvântare şi rodnicie într-o familie umană trăitoare în credinţă. În acest sens, misiunea Bisericii în lume este aceea de a binevesti iubirea Preasfintei Treimi oamenilor şi de a-i ajuta să răspundă acestei iubiri dătătoare de viaţă şi de bucurie veşnică.

În acest an 2011, Anul Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Biserica Ortodoxă Română, reflectăm mai intens asupra legăturii dintre marea familie spirituală a Bisericii şi ecclesia domestica, sau biserica de acasă, aşa cum numeşte Sf. Ioan Gură de Aur familia. Viaţa creştină de fiecare zi se desfăşoară ca o permanentă comunicare între persoane, familii, parohii şi mănăstiri, care mărturisesc credinţa lor în Preasfânta Treime.

Sărbătoarea de astăzi, a Preasfintei Treimi, este şi un moment potrivit de-a mulţumi Preasfintei Treimi pentru darul de a avea la Patriarhia Română căi multiple de comunicare a adevărului credinţei creştine şi a informaţiilor despre viaţa Bisericii, cu scopul de a întări comuniunea dintre parohiile şi eparhiile Bisericii Ortodoxe Române.

BASILICA, legătura mediatică cu românii din ţară şi străinătate

Centrul de Presă BASILICA ajută Biserica să păstreze, sub formă mediatică, legătura cu românii din ţară şi din diaspora. Totodată, mesajul spiritual transmis prin mass-media se adresează libertăţii oamenilor de-a răspunde sau nu lui Dumnezeu, Care aşteaptă pe fiecare om la întâlnirea cu El: "Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine" (Apocalipsa 3, 20).

Radio TRINITAS este o voce mângâietoare a Bisericii noastre, care îi însoţeşte permanent pe ascultătorii lui, TRINITAS TV este o fereastră spre bogăţia vizuală a Ortodoxiei româneşti şi a creştinătăţii întregi, publicaţiile Lumina sunt cronici ale trăirii credinţei în timp şi spaţiu, Agenţia de ştiri BASILICA este un permanent caleidoscop al realităţii bisericeşti cotidiene, iar Biroul de presă este o punte de comunicare cu instituţiile de presă laice. Fiecare dintre cele cinci componente are vocaţie proprie şi instrumentar mediatic specific, deţi toate împreună au o misiune convergentă: aceea de a comunica valorile credinţei creştine, trăite în societatea de azi în mod conştient şi mărturisitor.

La sărbătoarea din acest an a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie 2011), se vor împlini patru ani de la înfiinţarea Centrului de Presă BASILICA (2007). În ultimul an, au fost continuate direcţiile cele mai importante de activitate ale fiecăreia dintre componente.

Radio TRINITAS a făcut paşi importanţi pentru continuarea extinderii ariei de emisie, cu o mare atenţie acordată zonei Banatului şi Transilvaniei, dar şi Capitalei sau nordului Moldovei. Campaniile mediatice desfăşurate şi densitatea emisiunilor realizate, dar în special transmisiunile directe ale Sfintei Liturghii şi Vecerniei de la Catedrala patriarhală, sunt elementele care răspund aşteptărilor ascultătorilor.

TRINITAS TV şi-a diversificat grila de programe, prin emisiuni dedicate problematicii bisericeşti contemporane, dar şi prin emisiuni care pun în valoare patrimoniul bisericesc, dialogul dintre ştiinţă şi teologie, trăirea credinţei în viaţa familiei şi a societăţii, relaţia dintre cultură şi spiritualitate. Au crescut calitatea şi cantitatea producţiilor proprii, mai ales în ceea ce priveşte filmele documentare.

Ziarul Lumina şi-a definit mai bine formatul grafic şi a intensificat preocuparea sa pentru ilustrarea actualităţii bisericeşti prin ştiri, interviuri, reportaje şi documentare. Au fost deschise două ediţii regionale, pentru Oltenia şi pentru Banat, care se adaugă ediţiilor de Moldova şi Transilvania, ceea ce face ca ziarul să fie interesant pentru mai mulţi cititori, iar evenimentul local să fie reflectat corect şi prompt în paginile tipărite.

Agenţia de ştiri BASILICA a mărit numărul ştirilor şi al materialelor de presă postate în fiecare zi pe pagina de internet basilica.ro, iar varianta în limba engleză a acestor ştiri se dovedeşte din ce în ce mai utilă.

Biroul de presă a sporit ritmul comunicatelor şi precizărilor privind punctul de vedere al Patriarhiei Române în legătură cu unele probleme de actualitate religioasă.

Recunoştinţă binefăcătorilor

În activitatea sa, Centrul de Presă BASILICA este în mod constant sprijinit de parohiile şi protopopiatele din Arhiepiscopia Bucureştilor, de eparhiile din Patriarhia Română, de unele instituţii şi persoane care înţeleg utilitatea acestor instituţii de presă bisericească. Tuturor sprijinitorilor le adresăm gândurile noastre de recunoştinţă, rugându-ne Preasfintei Treimi să le dăruiască sănătate şi mântuire, daruri bogate şi bucurii duhovniceşti. În această perioadă de dificultăţi financiare, orice ajutor este aşteptat şi apreciat pentru a susţine şi spori activitatea Centrului de Presă BASILICA.

De asemenea, cu sentimente de recunoştinţă, adresăm cuvinte de preţuire şi încurajare părintească tuturor ostenitorilor Centrului de Presă BASILICA. Cu pasiune şi profesionalism se realizează adesea programe de radio şi televiziune sau articole cu un conţinut edificator, prezentat într-o formă atractivă şi adaptată limbajului şi preocupărilor omului de astăzi. De cele mai multe ori, calitatea unui program audiovizual sau a unui articol depinde de starea de spirit a celor care fac parte din echipa de realizatori. Dar nu ne îndoim că toţi cei care lucrează în mass-media bisericească ştiu că adevărata răsplată pentru efortul depus în realizarea mesajelor audio-video sau scrise este bucuria pe care acestea o transmit în sufletele oamenilor când ascultă radioul, urmăresc televiziunea, citesc articolele sau reportajele scrise. Întrucât jurnaliştii creştini aduc multă lumină şi speranţă în sufletele oamenilor, îi felicităm pe toţi şi împărtăşim fiecăruia părinteşti binecuvântări.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne ajute în continuare să mărturisim Evanghelia iubirii lui Hristos pentru toţi oamenii şi să promovăm valorile credinţei creştine, ale comuniunii şi solidarităţii frăţeşti.

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Intertitlurile aparţin redacţiei