Sărbătoarea Mănăstirii Icoana din județul Gorj

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 27 Iunie 2023

Cu ocazia hramului, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Mănăstirea Icoana din localitatea Crasna, județul Gorj, a primit vizita Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a săvârșit la 24 iunie Sfânta Liturghie în Altarul de vară din curtea mănăstirii, înconjurat fiind de un ales sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici; părintele consilier eparhial Daniel Achim, părintele Ion Popescu, părintele protoiereu Marian Mărăcine, părintele protoiereu Ion Spilcă și părintele protoiereu Cristian Cojocaru. În cadrul sfintei slujbe, diaconul Adrian Iulian Popescu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Calinic”, din Protoieria Craiova Sud, iar teologul Marcel Mugurel Popa a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Grecești, din Protoieria Craiova Nord.

 „Sărbătoarea de astăzi, «Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul», hramul acestei mănăstiri, ne reunește cu ajutorul și cu purtarea de grijă a lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În Sfânta Evanghelie de astăzi, Sfântul Luca ne-a prezentat momentele dinaintea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Ne-a vorbit despre părinții Sfântului Ioan, drepții Zaharia și Elisabeta, și ne-a istorisit despre modul cum Dumnezeu a vestit nașterea acestui proroc și sfânt al Bisericii noastre. El a venit în lume într-un mod cu totul deosebit, prin lucrarea lui Dumnezeu. Acesta a venit ca să mărturisească despre Lumină. Nu era el Lumina, ci ca să vestească despre Lumină, adică despre Mântuitorul Iisus Hristos. El va vesti despre mântuirea întregului neam omenesc și mulți se vor bucura de venirea lui și vor preamări pe Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Olteniei în cuvântul de învățătură. 

Mănăstirea Icoana din județul Gorj a fost fondată în 1996, terenul provenind din moștenirea părintească a familiei preotului Ioan Popescu, care l-a donat Bisericii. Viaţa monahală din noua mănăstire a început chiar cu lucrările de con­s­truc­ție a chiliilor în vara anului 1997. În prezent, în mănăstire se află o comunitate monahală de maici, stareță fiind maica stavroforă Teodora Ilie.