Sărbătoarea Mucenicului Dimitrie la Catedrala Mitropolitană din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 26 Octombrie 2024

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit sâmbătă, 26 octombrie 2024, și la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltprea­sfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.  

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța mărturisirii lui Hristos: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a mers cu mărturisirea până la capăt, până când i s-a luat viața. Mărturisirea noastră pe care o facem astăzi nu pretinde să ne dăm viața, ci ca prin felul nostru creș­tinesc de a fi să mărturisim credința în Mântuitorul Hristos. Sfântul Dimitrie s-a născut în secolul al 3-lea, când a fost prigoana cea mare împotriva creștinilor. Fiind o festivitate la care se aduceau jertfe zeilor, el nu a făcut lucrul acesta, ceea ce l-a costat viața. I s-a spus să se lepede de creștinism, ceea ce nu a făcut, iar pentru aceasta a fost închis. În împrejurarea aceea, când erau mari sărbători la Tesalonic și se desfășurau jocuri în arenă ca să-l distreze pe împărat, un gladiator pe nume Lie își bătea joc de creștini. Astfel, un tânăr creștin, Nestor, neputând suferi lucrul acesta, s-a dus la Sfântul Dimitrie, care era închis, i-a spus ce se petrece și că are de gând să se lupte cu Lie. Atunci, Sfântul Dimitrie i-a zis că îl va învinge pe Lie, dar și pe Hristos Îl va mărturisi. Astfel, l-a învins, iar prețul a fost următorul: el a fost pedepsit cu tăierea capului, iar Sfântul Dimitrie a fost străpuns în temniță cu sulițe și a murit. De atunci și până astăzi credincioșii de peste tot, dar mai ales din Tesalonic sărbătoresc ziua morții lui și își aduc aminte de el, înălțând rugăciuni. Sfântul Dimitrie a mers cu mărturisirea până la capăt. Iar de atunci și până acum mulți iubitori de Hristos i-au urmat exemplul și și-au plătit credința cu viața lor”.

Din soborul de arhierei care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei au făcut parte: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Orto­doxe Române a Spaniei și Portugaliei.