Sărbătoarea Nașterii Botezătorului Ioan la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 24 Iunie 2022

De sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, credincioșii care au venit la Catedrala Patriarhală au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieștea­nul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai acestui lăcaș de rugăciune.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat înțelesurile duhovnicești ale acestei sărbători: „Prin predica sa, Sfântul Ioan Botezătorul a pregătit poporul pentru începerea activității publice mântuitoare a lui Iisus Hristos. De aceea, el este sărbătorit și în ziua nașterii. (...) Sărbătoarea de astăzi este plină de semnificații și de înțelesuri pentru viața noastră cotidiană, pe lângă faptul că înțe­legem în mod deplin rolul pe care l-a avut Sfântul Ioan Botezătorul în lucrarea de mântuire a lumii realizată de Mântuitorul Iisus Hristos. Unul dintre acestea este faptul că nașterea Sfântului Ioan, potrivit Arhanghelului Gavriil, aduce multă bucurie și veselie părinților lui. De aici înțelegem că un copil este un dar de la Dumnezeu, care aduce speranță, bucurie și veselie familiei, dar și comunității în care se naște. În al doilea rând, din Evanghelia de astăzi vedem că Arhanghelul Gavriil știe din momentul zămislirii Sfântului Ioan lucrarea sa, pe care o va desfășura mai târziu, și rolul lui atât de important în lucrarea mântuirii, și anume că de nașterea lui mulți se vor bucura, că acesta va fi mare înaintea lui Dumnezeu, nu va bea nici vin, nici altă băutură amețitoare și încă din pântecele maicii sale se va umple de Duhul Sfânt”.

De asemenea, ierarhul a explicat de ce Sfântul Ioan Botezătorul este reprezentat în icoane cu aripi îngerești. „În icoane, Sfântul Ioan Botezătorul este adeseori înfățișat cu aripi îngerești, pentru că așa l-a prezentat, inspirat de Duhul Sfânt, Maleahi Prorocul, iar Mântuitorul spune că despre el este vorba în această prorocie. Este prezentat ca înger și pentru viața lui desăvârșită, în sfințenie, într-o asprime a pustiului de neînchipuit pentru noi. De aceea, el împreună cu Sfântul Mare Proroc Ilie sunt socotiți promotorii monahismului creștin, pentru viața lor ascetică, aspră, plină de nevoințe și ascultări”, a reliefat Episcopul-vicar patriarhal.