Sărbătoarea Nașterii Botezătorului Ioan pe Colina Patriarhiei

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 24 Iunie 2020

Credincioșii din Capitală au participat miercuri, 24 iunie 2020, pe Colina Bucuriei, la Sfânta Liturghie. De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, slujba a fost săvârșită la „Baldachinul Sfinților” de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit și a evidențiat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul a inaugurat vremurile mesianice. „Evanghelia de la Sfântul Luca citită astăzi ne vorbește despre zorii mântuirii, despre momentul în care Hristos, Soarele Dreptății, se pregătea să răsară în lumea noastră și despre momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul avea și el să vină în lume, pregătind și vestind această vreme de mântuire. Legea cea Veche merge spre finalul ei și Legea harului, prin Mântuitorul nostru Iisus Hristos, este acum gata să se arate, așa cum și timpul cosmic mărtu­ri­seș­te, căci odată cu solstițiul de vară ziua se micșorează, iar cu solstițiul de iarnă, când se sărbătorește Naș­terea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ziua se mărește. Sunt două simboluri ale acestor rea­li­tăți în care găsim cores­pon­dență cu tainele acestea ale mântuirii noastre. Nașterea minunată a Sfântului Ioan Botezătorul, ca și nașterea lui Isaac, fiul Sarei, și ca nașterea Fecioarei Maria din părinții Ioachim și Ana, este o taină și o lucrare a lui Dumnezeu. Se biruiește lucrarea firii pentru că firea nu este potrivnică lui Dumnezeu. El a creat toate cele ce există, iar acestea se supun voii Lui. De aceea, firea se arată și lucrează după voia lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. 

În continuare, Preasfinția Sa a spus că sărbătoarea Nașterii Botezătorului Ioan ne învață că dorința lui Dumnezeu este să mântuiască lumea. „Numele lui Ioan înseamnă în limba ebraică «Dumnezeu este milostivire». Arătarea acestui prunc este și arătarea milostivirii lui Dumnezeu, cum avea să spună Zaharia, care, plin de Duhul Sfânt, a zis că acest prunc va merge înaintea Domnului, căci este rânduit să fie cel care îi va întoarce pe părinți spre copii și pe fiii lui Israel la ascultarea Domnului. Iată misiunea de pregătire pe care o va avea pruncul, acesta fiind și răspunsul pe care Zaharia l-a oferit celor care se mirau de numele copilului. Aceasta era începutul erei celei noi, a lucrării harului prin venirea în lume a Domnului nostru Iisus Hristos. (…) Învățăm la această sărbătoare că Dumnezeu iubește lumea și dintotdeauna El a vrut să mântuiască lumea, lucru pe care L-a mărturisit încă de la căderea protopărinților neamului omenesc”, a spus Episcopul-vicar patriarhal. 

La final, ierarhul a citit rugăciunea specială pentru încetarea pandemiei. Credincioșii prezenți pe Colina Patriarhiei la Sfânta Liturghie au purtat măști de protecție și au respectat distan­țarea socială. 
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.