Sărbătoarea Naşterii Domnului în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor
În frumoasa şi pitoreasca Bucovină, bisericile au fost neîncăpătoare în ziua sărbătorii Naşterii Domnului. Foarte mulţi credincioşi au fost prezenţi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, unde Sfânta Liturghie din prima zi de Crăciun a fost oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen. În timpul slujbei arhiereşti, ierarhul a hirtonit întru preot pe diaconul Teodor Mera.
Dacă în prima zi de Crăciun, IPS Părinte Pimen a slujit la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“, pe data de 26 decembrie, de Soborul Maicii Domnului, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost invitat de credincioşii din Parohia „Naşterea Domnului“ Suceava şi de pr. paroh Petru Argatu să sărbătorească împreună hramul sfintei biserici. Ierarhul a fost întâmpinat la poarta locaşului de cult de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, precum şi de credincioşi, atât din oraş, cât şi din localităţile limitrofe. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei ortodoxe, iar colindele cântate la chinonic au fost interpretate de întreaga asistenţă. La momentul potrivit, numeroşi credincioşi, printre care şi foarte mulţi copii, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, apoi au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de IPS Părinte Pimen. La final, un grup de colindători, îndrumaţi de părintele Grichentie Natu de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou“, au interpretat colinde tradiţionale, iar Comitetul parohial a organizat o agapă creştină pentru închinătorii veniţi din altă parte.
Parohia „Naşterea Domnului“ fiinţează din anul 1990, când a fost ridicat şi sfinţit paraclisul cu acelaşi nume, „Naşterea Domnului“. Acesta a fost punctul de plecare din care un grup de preoţi şi credincioşi au demarat lucrările pentru Catedrala ortodoxă „Naşterea Domnului“ din Suceava. Edificiul se află astăzi în etapa de finalizare a lucrărilor de construcţie, având dimensiuni impresionante: lungime 65 m, lăţimea 20 m şi înălţimea 70 m. Spaţiul este împărţit în demisol şi parte superioară. La demisol vor exista compartimente destinate activităţilor culturale şi filantropice - muzeu , bibliotecă, sală de lectură şi conferinţe, precum şi o cantină pentru ajutor social. Partea superioară, pornind de la cota 0, este destinată spaţiului liturgic.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Putna
Pe data de 27 decembrie 2014, în ziua prăznuirii Sfântului Arhidiacon Ştefan, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna. Prin rugăciune, numeroşii închinători prezenţi la slujba arhierească l-au slăvit şi pe Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, unul dintre ocrotitorii mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul de călugări al mănăstirii, iar la timpul cuvenit din slujbă a fost hirotonit un diacon şi un preot. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine şi au ascultat apoi cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen.
Ca în fiecare an, la finalul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Putna, sărbătoarea Naşterii Domnului a continuat cu un spectacol de colinde şi urături, susţinut de formaţii de copii şi tineri din Putna, Vicov, Botoşani şi Laura. Plugul gata de arat, biciul, buhaiul, clopoţeii şi glasurile urătorilor mari şi mici au făcut urări de bine şi spor duhovnicesc tuturor închinătorilor, vieţuitorilor Mănăstirii Putna şi Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen. Spectacolul s-a bucurat de un real succes, iar artiştii au fost răsplătiţi după datină cu mere, colaci şi nuci. (Tudorel Rusu)