Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, în Muntenia şi Dobrogea

Un articol de: Marius Nedelcu - 10 Septembrie 2013

În ziua de prăznuire a Naşterii Maicii Domnului, în eparhiile Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei s-au desfăşurat mai multe evenimente cu caracter religios şi cultural. Credincioşi de toate vârstele, de aproape sau de departe, au participat la slujbele oficiate la mănăstirile şi parohiile din eparhiile lor, închinate sărbătorii Naşterii Maicii Domnului.

În Arhiepiscopia Tomisului, la Mangalia, a fost organizată vineri, 6 septembrie, o procesiune religioasă cu moaştele Sfintei Muceniţe Paraschevi, la care au participat aproximativ 60 de preoţi şi numeroşi credincioşi. Cu prilejul sărbătoririi hramului, IPS Arhiepiscop Teodosie a săvârşit sâmbătă, 7 septembrie, slujba de sfinţire a picturii bisericii Mănăstirii Deleni. De asemenea, la hramul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ din Eforie Nord au fost aduse, de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Mangalia, moaştele Sfintei Muceniţe Paraschevi.

Duminică şi-a serbat hramul şi Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Greci din oraşul Buzău. Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica parohiei de Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis Dragoş Olteanu, consilier media al eparhiei. Anul acesta, credincioşii din Buzău au avut ocazia să se închine şi la icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la mănăstirea vrânceană Dălhăuţi, care a fost adusă cu binecuvântarea chiriarhului locului, la hramul parohiei buzoiene. Cinstitul odor a fost aşezat sub un baldachin împodobit cu flori şi cu ramuri de brad în vecinătatea bisericii, iar numeroşi credincioşi au poposit şi s-au rugat la sfânta icoană care este cunoscută şi iubită în oraşul Buzău, fiind adusă şi în trecut cu ocazia unor sărbători mari închinate Maicii Domnului. „Prin Sfânta Fecioară Maria s-a făcut începutul lucrării de restaurare, de împăcare a omului cu Dumnezeu. Cea pe care noi o sărbătorim astăzi (n.r., 8 septembrie) este Maica lui Dumnezeu şi Maica noastră a tuturor. În Sfânta Evanghelie, ea apare de foarte puţine ori, dar rosteşte cuvinte memorabile, dintre care cele mai importante le-a rostit în nunta din Cana Galileii când i-a îndemnat pe organizatorii nunţii să asculte de Fiul ei, spunând: «Faceţi tot ceea ce vă va spune El!»“, a spus IPS Arhiepiscop Ciprian. Biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ - Greci a fost ridicată în anul 1850 de mai mulţi negustori din oraşul Buzău pe locul unei biserici mai vechi din 1649, ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti.

În Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Calinic a săvârşit Sfânta Liturghie în paraclisul închinat Naşterii Maicii Domnului, construit în zona Prislop, foarte aproape de comuna Dragoslavele, precizează Biroul de presă al eparhiei. Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit ctitorilor şi ostenitorilor şi a arătat că acest paraclis reprezintă începutul viitorului schit ce se va construi în mijlocul munţilor. Lucrările la acest paraclis au fost demarate în anul 2011, iar ctitorul este profesorul Marcel Mogoş, preşedintele Obştei Moşnenilor Dragosloveni.

Hramul Mănăstirii Cudalbi, judeţul Galaţi

În fiecare an, la praznicul Naşterii Maicii Domnului, Mănăstirea Cudalbi din judeţul Galaţi, important centru de viaţă duhovnicească din Câmpia Covurluiului, îşi sărbătoreşte hramul.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, precum şi a credincioşilor eparhiei şi din întreaga ţară, care au putut admira frumuseţea sfântului lăcaş, în stil ştefanian, împodobit cu mozaicuri exterioare. La momentele liturgice cuvenite, după îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost înălţate rugăciuni speciale pentru pacea întregii lumi ca aceasta „să fie lumina vieţii pentru toţi oamenii, indiferent de religie sau cultură“.

La final, a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitori şi pentru toţi binecredincioşii adormiţi întru Domnul. Prin străduinţele actualei stareţe, monahia Mariani Popa, şi ale întregii obşti, au fost construite o nouă biserică, aflată astăzi în faza de finisare, precum şi o nouă clopotniţă şi trei corpuri de chilii.

Evenimente religioase au avut loc şi la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din municipiul Slobozia, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor; la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului“ - Adămeşti, din judeţul Teleorman, unde Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi la Mănăstirea Delta Neajlovului, judeţul Giurgiu, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Slujba de pomenire pentru victimele accidentului naval „Mogoşoaia“

Victimele tragediei navale de la Cotul Pisicii, întâmplată la 10 septembrie 1989, au fost pomenite duminică, 8 septembrie, de către Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii. Slujba de pomenire a fost oficiată după Sfânta Liturghie, săvârşită în Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Grindu, Protoieria Niculiţel, de către ierarhul tulcean, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La hramul bisericii parohiale, zidită între 1990 şi 1996, şi la slujba de pomenire a celor 187 de parohieni au participat numeroşi credincioşi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

La 10 septembrie 1989, nava de pasageri „Mogoşoaia“, care făcea curse între Galaţi şi Cotul Pisicii, a fost lovită şi scufundată de împingătorul bulgăresc „Petar Karamincev“. În această tragedie şi-au pierdut viaţa 216 oameni.