Sărbătoarea sărbătorilor, prăznuită în Banat
Ca în fiecare an, mii de credincioşi bănăţeni au luat parte la sfintele slujbe de Paşti de la catedralele chiriarhale oficiate de ierarhii Mitropoliei Banatului. Prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi credincioşii din zona de Vest a ţării s-au împărtăşit în noaptea Învierii Domnului de Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă special de o delegaţie a Patriarhiei Române.
La Timişoara, bucuria slăvitului praznic a fost trăită de în mod deosebit la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a săvârşit slujba Învierii. Măreţul locaş din urbea de pe Bega s-a arătat neîncăpător pentru mulţimea credincioşilor prezenţi la slujbă, veniţi să primească Sfânta Lumină şi binecuvântarea Mântuitorului Hristos Cel înviat din morţi. Potrivit tradiţiei, slujba a debutat cu tradiţionalul pelerinaj al Învierii, desfăşurat între Catedrala Mitropolitană şi Opera Română, un spaţiu cu profunde conotaţii spirituale pentru localinici şi nu numai, ce aduce aminte de jertfa eroilor timişoreni din decembrie 1989. În încheierea pelerinajului, de pe esplanada sfântului locaş, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi referitor la darurile Învierii Mântuitorului Hristos revărsate peste întreaga făptură odată cu biruinţa Sa asupra morţii şi a iadului. Chiriarhul a arătat că Învierea este darul lui Dumnezeu făcut omului, este darul iubirii desăvârşite a Preasfintei Treimi. Este darul vieţii veşnice şi al nemărginitei responsabilităţi, întrucât Învierea înseamnă iubire, dar şi responsabilitate. Slujba a continuat în interiorul sfântului locaş.
{i în cetatea Aradului, numeroşi credincioşi au participat la Slujba Învierii şi la Sfânta Liturghie din ziua praznicului Învierii Domnului la Catedrala Arhiepiscopală, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. În dimineaţa primei zile de Paşti, Înaltpreasfinţitul Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala Arhiepiscopală, în cadrul căreia a rostit un cuvânt de Paşti, despre „Plinătatea Bisericii“, legat mai ales de Evanghelia praznicului, despre harul lui Dumnezeu care le umple pe toate şi „din plinătatea lui am luat har peste har“. De asemenea, ierarhul arădean a vorbit despre importanţa conlucrării dintre cler şi credincioşi, atât din lumea monastică, cât şi de enorie, ajutând la buna chivernisire a Bisericii, după care s-a dat citire Pastoralei la Învierea Domnului, intitulată „Plinire pascală şi pastorală“.
La Caransebeş, slujba Învierii a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în catedrala cu hramul „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“. În cuvântul adresat miilor de credincioşi prezenţi, chiriarhul Caransebeşului a precizat următoarele: „Învierea lui Hristos este şi învierea noastră. «Zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică şi credinţa voastră, dacă Hristos nu a înviat», ne spune Sfântul Apostol Pavel. Aşadar să credem cu adevărat că Hristos a înviat şi să devenim şi noi până la sfârşitul veacurilor martori şi mărturisitori, misionari şi propovăduitori ai Învierii Mântuitorului, alături de Apostoli, de mironosiţele femei şi de toţi cei care au crezut că Hristos este Fiul lui Dumnezeu, şi crezând în El, viaţă veşnică să avem“.
Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi a Sfintelor Paşti, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa a numeroşi credincioşi, iar răspunsurile au fost date de corul acestui sfânt locaş, condus de părintele Gheorghe Tistu. (Protos.Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)