Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului la Catedrala Patriarhală
Biserica Ortodoxă a sărbătorit ieri Schimbarea la Față a Domnului. La Catedrala Patriarhală din București Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Praznicul împărătesc de ieri, 6 august, ne amintește de minunea Schimbării la Față a Domnului pe Muntele Tabor. Sărbătorită în perioda Postului Adormirii Maicii Domnului, Schimbarea la Față a Domnului ne vesteșe în chip tainic cele viitoare, adică slava de la sfârșitul veacurilor trecătoare și arătarea deplină a Împărăției cerurilor. Praznicul împărătesc a fost sărbătorit în mod special la Catedrala Patriarhală din București, prin Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Din soborul de slujitori au făcut parte: părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon; părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, precum și alți preoți și diaconi. Cântările Sfintei Liturghii au fost interpretate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că slava pe care Mântuitorul Iisus Hristos a descoperit-o ucenicilor Săi pe Muntele Tabor este slava cu care Domnul va veni la sfârșitul veacurilor să judece vii și morții. „Sfinții Părinți ai Bisericii au făcut o legătură între slava Schimbării la Față a lui Hristos și slava venirii Lui de la sfârșitul veacurilor. Într-una din cântările acestei sărbători se spune că Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului este «chipul bunătăților viitoare», adică, chipul slavei care va fi dăruită celor care au crezut în Hristos, au împlinit în viața lor voia Lui și L-au iubit în rugăciune și fapte bune”, a spus Preafericirea Sa.
Sărbătoarea de ieri este o punte între cele trecute și cele viitoare pentru că arată finalitatea vieții omului, care era prevăzută la crearea părinților Adam și Eva, ca posibilitate în devenire. „Praznicul Schimbării la Față arată că Hristos a împlinit vocația omului, aceea de a ajunge la sfințenie, la asemănarea cu Dumnezeu. Sărbătoarea ne arată viitorul ultim, deplin, desăvârșit și definitiv al omului, și anume împărtășirea lui din lumina necreată, neapusă sau neînserată a Împărăției cerurilor, de slava lui Hristos, de slava Preasfintei Treimi. De aceea, în icoanele ortodoxe, sfinții care pregustă încă din viața aceasta slava Împărăției cerurilor în mod tainic au o aureolă de lumină în jurul capului, și hainele lor sunt presărate cu pliuri de lumina transifigurării, a înduhovnicirii și a preaslăvirii omului în relația sa de credință și iubire, de ascultare și rugăciune față de Dumnezeu Cel preaslăvit”, a explicat Patriarhul României.
În planul vieții noastre pământești această sărbătoare ne cheamă la o înălțare spirituală a minții, a cugetului și a faptelor noastre. „Schimbarea la Față a Domnului ne cheamă la o schimbare, la o înduhovnicire, la o înălțare. Urcarea pe Muntele Taborului înseamnă un urcuș duhovnicesc interior, nu doar o urcare fizică, ci este vorba de o înălțare spirituală prin rugăciune, prin meditație, prin ascultarea sfintelor slujbe și mai ales prin împărtășirea de Sfintele Taine”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Timotei Prahoveanul a rostit o rugăciune de binecuvântare a primelor roade ale viței-de-vie, precum și a fagurelui de miere. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit în semn de binecuvântare credincioșilor prezenți la slujbă iconițe cu imaginea sărbătorii Schimbării la Față a Domnului.