Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina în Capitală
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”-Vergu, Paraclis Patriarhal, din Protopopiatul Sector 3 Capitală, și-a sărbătorit vineri, 11 noiembrie, ocrotitorul spiritual, ale cărui sfinte moaște se află în tezaurul sacru al parohiei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea hramului a început încă din ajun, joi 10 noiembrie, prin scoaterea în procesiune în jurul bisericii a raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Mina și aşezarea ei spre închinarea credincioșilor în baldachinul special amenajat în apropierea lăcașului, continuând apoi cu slujba Vecerniei cu Litia.
A doua zi, înfruntând ploaia măruntă și binecuvântată de toamnă, credincioși bucureșteni și pelerini sosiți din țară cu dorinţa de a se închina moaştelor sfântului ajutător al celor păgubiți au umplut curtea bisericii aflate într-un cartier de case ce amintește de Bucureștiul de odinioară, din apropierea Pieței Unirii. Încolonați în liniște pe trotuar și cufundați în rugăciuni, pelerinii jertfitori s-au așezat la un rând lung care sugera câteva ore de așteptare până la întâlnirea cu sfântul, căruia să-i mulțumească și să-i mărturisească durerile lor. Până la amiază, ploaia a încetat, rămânând doar aerul umed de noiembrie, ceea ce le-a făcut așteptarea mai ușoară.
În mijlocul închinătorilor, s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor format din părintele Costin Spiridon, consilier patriarhal; părintele Valer Ulican, protopop al Protoieriei Sector 5 Capitală; părintele paroh Gheorghe Ispas; părintele Sergiu Constantin Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală, precum și alți clerici.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat credința puternică a Sfântului Mina, pentru care a pătimit mucenicia: „Deși a fost implorat de mari demnitari romani și de guvernatorul provinciei să se lepede de Hristos, apreciind tinerețea lui, calitățile lui militare și virtuțile cetățenești, Sfântul Mina nu s-a lepădat de Hristos și de crucea Lui, ci a pătimit până la tăierea capului. De aceea, Dumnezeu l-a binecuvântat cu neputrezirea trupului și cu puterea de a face minuni. Sfintele sale moaște, așa cum citim în viața lui, au făcut și fac și astăzi o mulțime de minuni. (…) El este cunoscut ca sfântul care ne ajută să descoperim pagubele pe care le-am suferit, fie prin furtul bunurilor noastre sau pierderea lor. Sigur, bunurile pe care le dobândim ne sunt folositoare vieții, dar nădejdea unui adevărat creștin nu stă în ele, ci în puterea și dragostea lui Dumnezeu arătată nouă, celor care credem în El și împlinim în viața noastră voia Sa comunicată nouă prin Evanghelia Mântuitorului. Acestea sunt obținute cu muncă și osteneală multă și atunci îl rugăm pe Sfântul Mina să ne ajute să le redobândim, ceea ce este corect. Este corect, însă, să venim la Sfântul Mina și să-i cerem să ne dăruiască și puterea de a regăsi demnitatea pe care adeseori o pierdem. Pierdem adesea inocența și frumusețea viețuirii cu adevărat creștine, și nu-i cerem mereu sfântului să ne ajute să le regăsim. Să-i cerem nu doar redobândirea lucrurilor pierdute, ci și bogățiile duhovnicești pe care le-am pierdut!”
La final, a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii, ostenitorii şi binefăcătorii lăcaşului de închinare.