Sărbătoarea Sfântului Andrei la Dunărea de Jos
Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României, au culminat miercuri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a Apostolului care, de 24 de ani, ocroteşte oraşul-reşedinţă şi eparhia. De asemenea, anul acesta se împlinesc 20 de ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în oraşul de la Dunăre.
În debutul Sfintei Liturghii, ierarhii prezenţi la sărbătoarea andreiană s-au închinat la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia, aduse la Galaţi de o delegaţie a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, în tradiţionala procesiune „Călători pe calea sfinţilor”, dar şi la moaştele Sfântului Apostol Andrei, aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor; Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului; Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor; Preasfințitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La slujbă au participat copii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, parte dintre ei îmbrăcând tradiţionalul port popular al zonei, profesori şi oameni de cultură, reprezentanți ai autorităţilor locale şi judeţene şi numeroşi credincioşi.
La final, 27 de elevi şi studenţi din eparhie de la diverse facultăţi şi colegii din ţară, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale în diverse domenii de cercetare ştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri”, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.
Pe o vreme deosebit de frumoasă, în timpul Sfintei Liturghii şi pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfintei Filofteia şi ale Sfântului Apostol Andrei.
Concert de muzică bisericească și pelerinajul luminilor, în ajun
În calendarul manifestărilor cultural-misionare s-a înscris şi organizarea, la 29 noiembrie, a tradiţionalului concert de muzică bisericească al Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, ajuns anul acesta la cea de-a 23-a ediţie. Evenimentul, aşezat anul acesta sub genericul „Cântul tinerilor, lauda Bisericii”, a fost găzduit de Teatrul Muzical „Nae Leonard” din municipiu şi a reunit corul Seminarului Teologic și corul de copii al clasei a V-a, precum și formaţia corală „Trison” şi formaţia de muzică veche „Kalofonis”.
În debut, în foaierul Teatrului Muzical, participanţii au vernisat expoziţia „Icoana din sufletul tânărului creştin” în care au fost prezentate cele mai bune lucrări – icoane pe lemn şi icoane pe sticlă – realizate de elevii seminarişti înscrişi la secţia Patrimoniu. La concert au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preoţi, diaconi, elevi, studenţi şi copii împreună cu părinţii lor. Corurile au intonat cântări bisericești, colinde şi cântări din repertoriul tradiţional al poporului român. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a felicitat pe toţi tinerii şi profesorii implicaţi în realizarea acestui concert.
Tot în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, conform unei frumoase tradiţii păstrate în Arhiepiscopia Dunării de Jos, s-a desfăşurat pelerinajul „Lumina Sfântului Apostol Andrei”, ajuns anul acesta la cea de-a 16-a ediţie. Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cooperare cu filialele gălăţene ale Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România şi Ligii Studenţilor. De asemenea, au fost prezenţi şi membri ASCOR din Bucureşti şi de la alte filiale din ţară.
La procesiune a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în fruntea celor peste 150 de tineri studenţi, unii dintre ei îmbrăcaţi în tradiţionalul port popular, care au plecat din faţa Catedralei Arhiepiscopale către capela seminarului teologic ocrotită de Sfântul Apostol Andrei. În timpul procesiunii, tinerii entuziaşti cu torţe şi lumânări aprinse în mâini au intonat troparele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfintei Muceniţe Filofteia şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm. La sosirea în capela seminarului, studenţii pelerini au fost întâmpinaţi de elevi seminarişti cărora le-au oferit „Lumina Sfântului Apostol Andrei”.
Prin acest pelerinaj, tinerii studenţi doresc, an de an, să aducă prinos de mulţumire Sfântului Apostol Andrei, pentru toate darurile pe care le primesc de la Dumnezeu, prin ale sale rugăciuni.