Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Paraclisul Catedralei Naţionale
Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi cel întâi chemat la misiune de Hristos, a fost sărbătorit la Paraclisul Catedralei Naţionale prin Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură rostit la final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat legătura profundă pe care poporul nostru o are cu Sfântul Apostol Andrei.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat legătura profundă pe care poporul nostru o are cu Sfântul Apostol Andrei, precum şi modul în care Biserica Ortodoxă Română a răspuns evlaviei deosebite pe care poporul român o are pentru Apostolul cel întâi chemat: „Sfântul Andrei are o legătură deosebită cu pământul ţării noastre şi cu poporul român. De aceea, el este numit şi «Apostolul românilor şi Ocrotitorul României». După căderea regimului comunist, a crescut foarte mult cinstirea Sfântului Apostol Andrei şi foarte mulţi dintre români au conştientizat faptul că Apostolul Andrei este Apostolul neamului românesc, pentru că el a predicat Evanghelia în părţile Dobrogei, numită în vechime Sciţia Mică. De aceea, în anul 1995, sărbătoarea Sfântului Andrei a fost înscrisă în calendar cu cruce roşie. În anul 1996 a fost adus la Iaşi cinstitul cap al Sfântului Andrei. În acele zile, peste un milion de oameni au venit să se închine la racla cu sfintele sale moaşte. Acest eveniment a fost marcat în calendarul eparhiilor de la Iaşi şi Galaţi ca zi de sărbătoare. În anul următor, la titlul sărbătorii, «Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat», a fost adăugată sintagma «Ocrotitorul României», pentru a se vedea legătura lui cu poporul român. În anul 2002, Sfântul Sinod a declarat ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei sărbătoare naţională bisericească, iar în 2011 a fost adus din nou capul Sfântului Andrei în România, la Bucureşti, cu ocazia hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale. Apoi, la insistenţele Patriarhiei României, în anul 2012, Parlamentul a votat legea de proclamare a zilei de 30 noiembrie ca zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. Astfel, avem două zile cu o însemnătate deosebită: 30 noiembrie este ziua unităţii noastre de credinţă, iar 1 decembrie este ziua unităţii statale, naţionale a poporului român. Prin aceasta vedem legătura dintre unitatea de credinţă şi unitatea de neam, deoarece prin credinţă am păstrat identitatea naţională în vremuri de restriște”.
De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat faptul că din acelaşi motiv, al marii evlavii pe care poporul român o are pentru Apostolul întâi chemat, Catedrala Mântuirii Neamului îl are ca al doilea hram pe Sfântul Andrei, după cel al praznicului Înălţării Domnului, când se serbează şi Ziua Eroilor: „Sfântul Apostol Andrei este cinstit de multă vreme, mai ales în părţile Dobrogei, unde este şi peştera lui. Acum, însă, avem o deosebită cinstire prin faptul că el este şi ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului, al cărei Altar a fost sfinţit anul trecut, în data de 25 noiembrie, de către Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Arhiepiscop al Constantinopolului şi Patriarh Ecumenic, serbându-se apoi primul hram al Catedralei Naţionale, în ziua de pomenire a Sfântului Andrei, prin prezenţa la Bucureşti a Preafericitului Părinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine. De asemenea, amintim că recent s-au modificat destinaţiile unor spaţii de sub catedrală. Unde era prevăzută o parcare subterană, se va amenaja un spaţiu polivalent, unde se vor organiza evenimente culturale şi catehetice. În acest moment, numim acest spaţiu «peştera citadină a Sfântului Andrei». De aceea şi paraclisul de la subsolul Catedralei Naţionale are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Iacob Hozevitul şi Daniil Sihastrul, sfinţi care s-au nevoit în peşteri”.
În încheiere, Preafericirea Sa a prezentat rezultatele proiectelor desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale în colaborare cu specialişti din domeniul medical pentru conştientizarea populaţiei cu privire la prevenţie şi tratarea adecvată a mai multor tipuri de afecţiuni medicale. Voluntarii prezenţi au primit de la Patriarhul României, în semn de preţuire pentru activitatea lor, Diploma omagială şi Medalia comemorativă a anului 2019.