Sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou în București
Biserica Ortodoxă l-a sărbătorit sâmbătă, 5 mai, pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. În ajunul prăznuirii, în București au avut loc procesiuni cu cinstitele sale moaște la Catedrala Patriarhală și la Mănăstirea Radu Vodă. În ziua sărbătorii, numeroși credincioși au venit să înalțe rugăciuni de mulțumire sfântului grabnic ajutător în nevoi. Un grup de 100 de români a participat la Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea Nea Makri din Grecia, într-un pelerinaj organizat de Agenția de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, racla ce adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, aflată în patrimoniul spiritual al Paraclisului istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, a fost purtată vineri în procesiune la Catedrala Patriarhală. Credincioșii au putut aduce cinstire Sfântului Efrem cel Nou în naosul Catedralei Patriarhale până duminică, 6 mai.
Zile de sărbătoare la Mănăstirea Radu Vodă
Slujitorii Mănăstirii Radu Vodă, împreună cu numeroși credincioși veniți să aducă cinstire sfântului grabnic ajutător în nevoi, au înconjurat vineri seara biserica așezământului monahal purtând pe brațe racla cu moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. În cântări din slujba sfântului, racla cu moaștele sale a fost așezată spre închinare în pridvorul locașului de cult.
În ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, sâmbătă, 5 mai, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori sub protia arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă. „Pomenirea Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou este un popas de bucurie duhovnicească pentru mănăstirea noastră, atât pentru obște, cât și pentru credincioși. Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou este un model autentic de trăire a cuvântului Sfintei Evanghelii și de urmare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este foarte iubit și cinstit de credincioșii din București și nu numai, pentru că este cunoscut ca un grabnic ajutător, milostiv, iubitor și apropiat de cei în nevoi și în suferințe, care, cerându-i ajutorul prin rugăciune, primesc mijlocirea și ocrotirea sa. Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou este cunoscut și iubit de credincioși nu de foarte mult timp. Sfintele sale moaște au fost descoperite în chip minunat la jumătatea anilor 50 ai secolului trecut, și de atunci și până astăzi sfântul s-a făcut cunoscut atât în Grecia, cât și în celelalte țări ortodoxe, prin minunile și ajutorul său”, a declarat pentru TRINITAS TV arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă.
Pelerini români la Mănăstirea Nea Makri
Un grup de 100 de pelerini români a participat sâmbătă la hramul Mănăstirii Nea Makri din Grecia, locul unde au fost descoperite și se păstrează moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou. Pelerinajul a fost organizat de Agenția de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române. „După ce s-au închinat la cele mai reprezentative biserici din Tesalonic și la cele mai cunoscute mănăstiri din cadrul complexului monastic Meteora, pelerinii au luat parte la Sfânta Liturghie de hram, săvârșită de Înaltpreasfințitul Kiril, Mitropolitul de Attika și Megarida, alături de un sobor de preoți și diaconi. După Sfânta Liturghie, pelerinii au înălțat rugăciuni, cu multă evlavie, la racla Sfântului Efrem cel Nou, alături de credincioși din Grecia, Bulgaria, Serbia și Rusia. În zilele următoare, credincioșii se vor închina în Mănăstirea «Sfânta Treime» din Insula Eghina, unde se află moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, și în Biserica «Sfântul Ioan Rusul» din Insula Evia”, ne-a declarat Vasile Mihăilă, director promovare în cadrul Agenției de pelerinaj BASILICA Travel a Patriarhiei Române.