Sărbătoarea Sfântului Haralambie în Parohia Sebiș, Bistriţa-Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 12 Feb 2021

În ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, miercuri, 10 februarie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sebiș, județul Bistrița-Năsăud.

Sfântul Haralambie a trăit în secolul al III-lea și este cunoscut ca făcător de minuni, apărător de boli pentru oameni și animale. În aşezările de la poalele Munţilor Călimani, în ziua de prăznuire a sfântului, oamenii aduc la biserică făină şi sare pentru a fi binecuvântate. Apoi, alimentele sunt date animalelor din gospodărie pentru ca acestea să fie sănătoase tot anul. Un astfel de obicei se păstrează şi în satul Sebiş. Aici, an de an, Sfântul Haralambie este prăznuit cu evlavie, fiind considerat de credincioşi drept protector în vreme de molimă, precum și ocrotitor al animalelor și culturilor agricole.

În biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a făcut referire la Sfântul Mucenic Haralambie şi la trăirea cre­din­ței în vreme de prigoană, amintind că nici în prezent nu a încetat în lume persecuția creștinilor.
În cadrul slujbei, teologul Florin-Emanuel Gordon a fost hirotonit întru diacon, urmând să fie hirotonit preot pentru Parohia Domneşti, din Protopopiatul Bistrița.

La finalul Sfintei Liturghii, conform tradiției locale, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul a binecuvântat prinoasele și a citit rugăciuni speciale pentru binecuvântarea țarinilor, a holdelor și a semințelor ce vor fi sădite anul acesta.

În localitatea Sebiș locuiesc aproximativ 300 de familii, iar numărul credincioșilor crește de la un an la altul, deoarece natalitatea este una foarte ridicată, a spus preotul paroh Ciprian Frățilă.