Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala Episcopală din Huşi
În prima zi a anului 2021, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală din Huși, informează Biroul de presă al eparhiei.
Chiriarhul Huşilor a creionat în cuvântul de învățătură profilul duhovnicesc al Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei:
„Păstorirea sa, modul de a-și trăi viața în Hristos, responsabilitatea față de credincioși, dragostea față de cei sărmani, dedicarea pentru științele profane, toate acestea le-a făcut la modul regal, ca un împărat.
Când spunem «împărat», ne gândim la noblețe, la un anumit tip de comportament, la o anumită poziție, la o anumită strălucire. Așa a fost viața Sfântului Vasile cel Mare. A trăit 49 de ani, era un om firav trupește, însă foarte puternic în cele ale duhului.
Își iubea foarte mult credincioșii. Intervenea pe lângă prefectul provinciei, atunci când un sărman nu avea suficiente resurse financiare pentru a-și plăti impozitele, pentru a fi scutit.
Își iubea foarte mult patria și familia. Au fost zece copii, dintre care trei episcopi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nyssa și Sfântul Petru al Sevastiei”.
Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit şi despre actualitatea celor patru virtuți ce au caracterizat viața Sfântului Vasile, blândețea, râvna față de cele ale vieții spirituale, mărturisirea credinței și profunzimea teologică:
„Să ne asumăm blândețea - într-o lume nervoasă, într-o lume în care nu avem răbdare.
Ne pierdem foarte repede cumpătul dacă cineva intră în disonanță cu ideile pe care le avem și de care suntem convinși. Ne tulburăm foarte tare.
Contextul social în care trăim este unul în care ne contaminăm foarte repede cu starea de nervozitate, de neastâmpăr și de neliniște lăuntrică. Puțini reușesc să fie cumpătați, să își strunească pornirile mâniei”.
Ierarhul Huşilor a citat un îndemn al Sfântului Vasile cel Mare care se poate constitui, pentru fiecare, într-un program de viață spirituală:
„Să nu fim sclavii nimicurilor. Să fim «împărați» prin modul de a ne trăi viața. Viața noastră spirituală să fie plină de noblețe și de strălucire”.