Sărbătoarea Sfântului Ioan Casian în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 02 Martie 2021

Ultima zi din luna februarie are o conotaţie specială pentru Epar­hia Dunării de Jos. În această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Ioan Casian. Anul acesta, bucuria duhovnicească a credincioşilor care s-au rugat împreună cu chiriarhul lor în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită în ­Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, a fost sporită de prezenţa Prea­sfin­ţitului Părinte Veniamin, Epis­copul Basarabiei de Sud, şi a Prea­sfinţitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Credincioşi gălăţeni şi-au îndreptat duminică, 28 februarie, paşii spre Catedrala Arhiepiscopală din oraş, pentru a aduce prinos de laudă celor doi sfinţi străromâni, Cuvioșii Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.

În cadrul Sfintei Liturghii, Prea­sfinţitul Părinte Episcop Visarion a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat înţelesurile duhovniceşti ale pasajului evanghelic al întoarcerii fiului risipitor.

După terminarea Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Veniamin a dat citire mesajului de felicitare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopului Dunării de Jos și a evidenţiat lucrarea pastorală fructuoasă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, după modelul sfântului său ocrotitor.

La sfârşit, chiriarhul Dunării de Jos a mulţumit celor doi ierarhi pentru cuvintele de felicitare şi pentru împreună-slujire, rostind totodată un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat lucrarea misionară a celor doi cuvioşi dobrogeni. „Sfinţii pe care îi pomenim astăzi, Ioan Casian şi Gherman, aparţin uneia dintre cele mai vechi părţi a creştinităţii europene, dintre Dunăre şi Marea Nea­gră, unde ţarina în care a semănat cel întâi chemat, Apostolul Andrei, a fost udată cu sânge de martiri. Ei s-au întors în lume pentru a învăţa cum trebuie căutată Împărăţia lui Dumnezeu. De aceea Cuviosul Ioan Casian ne-a lăsat două lucrări extrem de importante, despre insti­tuțiile monahismului şi despre necesitatea valorificării experienţei îna­intaşilor, pentru că experienţa este tăria credinţei noastre. Astfel, el a fost unul dintre puţinii apărători ai Sfântului Ioan Gură de Aur, cel care l-a hirotonit diacon, mergând la Roma, dovedindu-se apoi începător al vieţii călugăreşti în Occident prin mănăstirile întemeiate în Marsilia”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Credincioşii prezenţi s-au putut închina şi cinstitelor moaşte ale Sfântului Ioan Casian, aflate în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care au fost aşezate spre cinstire în catedrală, cu ocazia acestei sărbători.