Sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur în Capitală
Ieri, 13 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și-a sărbătorit hramul de toamnă. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În ajun, moaștele Sfântului Ioan Hrisostom au fost purtate în procesiune în jurul locașului de cult și așezate spre închinare în pridvor.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Episcopul-vicar patriarhal la Sfânta Liturghie au făcut parte: arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal; protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial, preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat viața Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. „În perioada celor 5 ani de diaconie, a scris neîntrecutul tratat «Despre preoție», care până astăzi rămâne o perlă a literaturii creștine și îndreptarul cel mai prețios pentru toți tinerii care doresc să îmbrățișeze în viața lor slujirea preoțească. În anul 386, după ce a slujit Biserica Antiohiei ca diacon, a fost hirotonit preot de către Flavian, succesorul Episcopului Meletie, care a trecut la Domnul. A petrecut în această slujire vreme de 12 ani, până în 397. A predicat ca nimeni altul, de aceea a fost numit de contemporani «Demostene creștin», Demostene fiind cel mai mare orator al Antichității. La scurtă vreme după ce a trecut la viața veșnică, a fost numit «Gură de Aur», deoarece cuvintele lui, așa cum spune și o cântare, au fost cu totul de aur, dar mai ales talentul acesta pe care l-a primit de la Dumnezeu de a predica Evanghelia Domnului a fost unic. În această perioadă, el a scris majoritatea comentariilor la cărțile Vechiului și Noului Testament”, a spus Preasfinția Sa.
Ierarhul a vorbit și de evlavia de care se bucură Sfântul Ioan Gură de Aur în întreaga creștinătate. „Marele împărat Teodosie al II-lea a adus cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur în anul 438, la 27 ianuarie, în Constantinopol. Acestea au fost primite cu mare evlavie în capitala imperiului și așezate în tronul arhiepiscopal, ca semn al reabilitării sale ca păstor al Bisericii din capitala imperiului. Moaștele sale au fost cinstite în Constantinopol până la începutul secolului al 13-lea, în 1204, când cruciații le-au răpit și le-au dus în Occident. Din Occident, Patriarhul de vrednică pomenire Teoctist a primit un mic fragment din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, care, spre fericirea slujitorilor și a închinătorilor acestui paraclis, se află depus spre închinare aici. Este un prilej extraordinar să ne atingem de aceste sfinte moaște ale unui Părinte atât de mare al Bisericii”, a subliniat Episcopul-vicar patriarhal.
La final, ierarhul a adresat celor prezenți invitația de a participa la slujba de sfințire a Catedralei Naționale, în 25 noiembrie.
Luni, 12 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, la Paraclisul Catedralei Naționale a avut loc o slujbă de priveghere. De asemenea, a avut loc și tradiționala procesiune cu cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Hrisostom în jurul locașului de cult, după care odorul de mare preț a fost așezat spre închinare credincioșilor în baldachinul din pridvor.
Răspunsurile liturgice au fost oferite, atât la slujba de priveghere, cât și la Sfânta Liturghie, de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
La sărbătoarea hramului de toamnă al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au participat și trei preoți din județul Maramureș, însoțiți de peste 100 de pelerini din comunitățile pe care le păstoresc. Aceștia au oferit în dar hrană credincioșilor prezenți la hram și o masă pentru muncitorii de pe șantierul Catedralei Naționale.