Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Mina în Transilvania

Data: 12 Noiembrie 2013
Sfântul Mare Mucenic Mina a fost sărbătorit în mai multe lăcaşuri de cult din Transilvania, îndeosebi acolo unde este şi ocrotitor spiritual al parohiilor. Cu această ocazie, un sobor de ierarhi a sfinţit o nouă biserică închinată protectorului celor păgubiţi, în judeţul Hunedoara.
 
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, au târnosit luni, 11 noiembrie, biserica ce îi are ca patroni spirituali pe Sfântul Mare Mucenic Mina şi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din incinta Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, şi care face parte din ansamblul arhitectural „Glorie poliţistului român“. Cu această ocazie, a fost dezvelit un monument ridicat în cinstea poliţiştilor, sfinţit de soborul de ierarhi care a oficiat, apoi, slujba de târnosire a bisericii. 
 
La finalul slujbei, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a explicat celor prezenţi rânduiala slujbei de târnosire. Eforturile ctitorilor bisericii au fost apreciate, inspectorul principal preot Bogdan Niţu fiind ridicat la rang de iconom stavrofor, iar şeful IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Dumitru, şi comisarul şef Ilie Iovănescu au primit din partea IPS Laurenţiu, Mitropolitului Ardealului, „Crucea Şaguniană pentru mireni“. Au fost acordate din partea ierarhului locului, PS Episcop Gurie, mai multe gramate de mulţumire celor care au contribuit la edificarea şi înfrumuseţarea noii biserici. 

Hramul Bisericii „Sfântul Mina“ din Sibiu

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie“ şi „Sfântul Mina“ din cartierul sibian Turnişor şi-a serbat luni, 11 noiembrie, hramul. Credincioşii din această parte a Sibiului au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În soborul de preoţi s-au aflat: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă, protopopul de Sibiu, Ion Coşa, cei doi preoţi de la biserica sibiană, pr. Nicolae Comănici şi pr. Ioan Lupu, şi numeroşi slujitori ai sfintelor altare din oraş şi împrejurimi. După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul de preoţi au oficiat o slujbă de Parastas pentru toţi ctitorii, binefăcătorii şi credincioşii din parohie. 
 
În cuvântul de învăţătură, PS Episcop Andrei a prezentat viaţa şi virtuţile Sfântului Mina şi i-a îndemnat pe credincioşi să-l aibă pe acest sfânt nu doar ocrotitor spiritual, ci şi model de vieţuire. Ierarhul i-a binecuvântat şi felicitat pe credincioşi pentru ataşamentul lor faţă de biserica parohială, aflată în stadiul de înfrumuseţare interioară şi de pregătire pentru pictură. PS Episcop Andrei a primit din partea preoţilor o icoană a Sfântului Mina, ca semn de mulţumire şi de recunoştinţă. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine în această zi la o părticică din moaştele Sfântului Mina, adusă din Parohia Moeciu de Jos, prin bunăvoinţa parohului, Gheorghe Colţea, protopop de Bran-Zărneşti.

Hram la Cluj-Napoca

La hramul din Parohia „Sfântul Mare Mucenic Mina“ din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul cuvântului de învăţătură, ierarhul a vorbit despre mucenicie şi mărturisirea lui Hristos.
 
„Viaţa Mucenicilor, viaţa Mărturisitorilor pentru Hristos nu se încheie la limita trăirii lor pământeşti. Viaţa lor, în timpul trăirii pe acest pământ, a fost parte din viaţa nouă adusă în lume de Domnul nostru Iisus Hristos. Aceasta continuă şi în veşnicie. Aşa cum ei, aici, pe pământ, L-au mărturisit pe Hristos cu mintea, cu vorba şi cu fapta lor, arătând că au ajuns la această stare desăvârşită a vieţii în Hristos, făcându-se părtaşi firii celei dumnezeieşti din darurile lui Dumnezeu, aşa, în ceruri s-au dovedit a fi milostivi, dăruitori de bucurie, ocrotitori ai celor suferinzi şi modele pentru cei care doresc să-L urmeze pe Hristos“, a spus PS Vasile Someşanul care, apoi, a acordat mai multe diplome credincioşilor şi parohului Dumitru Bărbos, împreună cu familia sa, pentru implicarea în edificarea şi susţinerea activităţilor Centrului „Sfântul Nectarie“ din municipiu. Parohia „Sfântul Mina“ a fost înfiinţată în 2008 pentru credincioşii din cartierul Bună Ziua. În 2009 a fost ridicată aici o biserica din lemn, iar în 2012, la hram, s-a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică. În urmă cu doi ani a fost amenajat şi un centru pentru activităţi culturale cu tinerii, unde se ţin orele de pictură, dar şi catehezele. (Pr. Mircea Mihuleţ, Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)