Sărbătoarea Sfântului Nicolae la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou
Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală și-a sărbătorit luni, 6 decembrie 2021, hramul de iarnă, închinat Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. În mijlocul comunității parohiale s-a aflat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În patrimoniul sacru al bisericii se păstrează mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, adusă de la Bari, Italia, de voievodul Mihai Viteazul.
La Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou de la kilometru 0 al Capitalei, singura ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu rămasă în București, evenimentele liturgice închinate Sfântului
Ierarh Nicolae au început încă de sâmbătă, 4 decembrie, prin scoaterea raclei cu mâna Sfântului Ierarh Nicolae în pridvorul lăcașului spre închinarea credincioșilor. Programul liturgic a continuat în ajunul sărbătorii cu slujba Vecerniei unită cu Litia, iar în ziua de pomenire a Sfântului Nicolae, cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre virtuțile Sfântului Nicolae, amintind și momentul în care racla cu mâna sa dreaptă a fost adusă în Capitală de voievodul Mihai Viteazul. „Sfântul Nicolae și-a arătat dragostea și față de patria noastră. Voievodul Mihai Viteazul a adus din Italia mâna sfântului ca dar neprețuit pentru o biserică ridicată de un demnitar. Această biserică a fost apoi înnoită de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Aşa a rămas mai departe, de mai bine de 400 de ani, mâna sfântului în Cetatea Bucureștilor. Este un odor neprețuit pentru noi, un adevărat canal al harului lui Dumnezeu. Este o bucurie și o mângâiere pentru toți cei care vin să se închine, o întărire în vremuri de necaz și ispită. Cinstitele moaște ale Sfântului Nicolae, împreună cu cele ale Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, ne vor ajuta să revenim la vremea de bucurie pe care o aveam înainte. Să luăm învățătură din viața Sfântului Ierarh Nicolae, să ne asumăm credința cu încredere și fermitate și, în același timp, să fim milostivi acolo unde este nevoie, fără să fim invitați sau să fim rugați asemenea lui. După putința noastră să ajutăm, să fim filantropi, împlinind și împletind credința cu iubirea față de aproapele”, a spus Episcopul- vicar patriarhal.