Sărbătoarea Sfintei Parascheva la Schitul Maicilor

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 16 Octombrie 2017

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvâr­șit sâmbătă, 14 octombrie 2017, Sfânta Liturghie în Biserica Schitul Maicilor, cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfânta Cuvioasă Paras­cheva”, din Protoieria Sector 5 Capitală. Locașul îl cinstește pe vrednicul de pomenire Patriarh Justinian între ctitori, acesta fiind cel care i-a rânduit al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Prea­sfin­țitul Părinte Timotei Praho­veanul a vorbit despre grija Patriarhului Justinian Marina față de acest sfânt locaș din București: „Patriarhul de fericită pomenire Justinian a hotărât ca pe lângă hramul istoric al Bunei Vestiri, să-i adauge și hramul Sfintei Parascheva, gândindu-se că împrejurul acestei biserici pe care el a restaurat-o se aflau mulți călu­gări care se osteneau. Unii dintre ei aveau să fie excluși din mona­hism în urma decretului din 1959, iar Patriarhul Justinian s-a gândit că monahii care viețuiau aici aveau nevoie de rugăciunile Sfintei Pa­ras­cheva, cea mult milostivă și folositoare”.

În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a prezentat viața Sfintei Cuvioase Parascheva și istoria aducerii cinstitelor sale moaște în Țările Ro­mâne, prin grija evlaviosului domnitor Vasile Lupu al Moldovei, în secolul al 17-lea. De asemenea, Preasfinția Sa a amintit că moaș­tele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost aduse la București în urmă cu 73 de ani: „Sfânta Parascheva a binecuvântat și cetatea Bucureș­tilor cu prezența sfintelor ei moaș­te în anul 1944, după un popas pe care l-a făcut la Mănăstirea Cioro­gârla vreme de câteva luni. Cinstitele moaște au fost aduse la Ca­tedrala Patriarhală în ziua de 27 octombrie și au rămas până în ziua de 13 noiembrie, când s-au întors la Iași”.

Afectată grav de marele cutre­mur din anul 1940, Biserica Schitul Maicilor a intrat într-un amplu proces de restaurare din încredin­țarea Patriarhului Justinian Marina, care, în anii ʼ50 ai secolului trecut, a amenajat în incintă Atelierele Institutului Biblic. Propusă spre demolare de regimul comunist, în anul 1982 a fost prima biserică translatată pe o distanță de aproximativ 245 m, în procesul de sistematizare a Capitalei.

La finalul slujbei, părintele Dorin Demostene Iancu, parohul Bisericii Schitul Maicilor, a transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea ca în ziua celui de-al doilea hram al bisericii să se săvârșească Sfânta Liturghie arhi­erească.