Sărbătoarea Sfintei Treimi în Maramureş

Un articol de: Andrei Fărcaş - 07 Iunie 2023

La praznicul Sfintei Treimi, Prea­sfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Suciu de Sus, judeţul Maramureş. Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, a fost hram şi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Mănăstirea „Sfânta Treime”, aflată la limita localităţilor Suciu de Sus (Maramureş) şi Breaza (Bistriţa-Năsăud), a fost întemeiată de preotul martir Florea Mureşan, fost protopop al Clujului, apoi fost paroh în Suciu de Sus. În 2000, biserica rectitorită de arhim. Gavriil Burzo a fost resfinţită. La hram au participat credincioşi din zonele învecinate, precum şi din mai multe zone ale ţării. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois, iar la chinonic au cântat Kălina Miriam Bude şi Mădălina Filip.

PS Părinte Episcop Iustin a vorbit celor prezenţi despre puterea Duhului Sfânt: „În puterea Duhului Sfânt Care S-a Pogorât la Cinci­zecime peste Sfinţii şi de Dumnezeu purtătorii Apostoli ai Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos este purtată Biserica întemeiată de Mântuitorul de două mii de ani”.

La final, ierarhul i-a distins pe pr. Aurel Horvat, slujitor la mănăstire, şi pe Teodor Opriş cu Diploma Anului omagial.

Hramul Catedralei Episcopale

Duminică, de Pogorârea Sfântului Duh, a fost şi hramul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhi­ereu-vicar. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de Paula Simionca, şi Grupul psaltic „Theologos”. În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit despre Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Mântuitorului în Duminica Cincizecimii, la 10 zile de la Înălţarea la Cer a Mântuitorului.

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhii, clerul şi credincioşii au pornit într-o procesiune în jurul Catedralei Episcopale, iar la final au fost sfinţite spicele de grâu.

În aceeaşi zi a fost săvârşită Vecernia „Plecării genunchilor”, urmată de o procesiune prin municipiul Baia Mare, intitulată „Pur­tați de Duhul Sfânt pe calea Bisericii”.