Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, icoană a comuniunii şi frăţietăţii

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 31 Ianuarie 2020

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi-a sărbătorit joi, 30 ianuarie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. În Biserica „Sfânta Ecaterina” - paraclis universitar, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, cadre didactice ale instituţiei de învăţământ, şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii, profesorii şi studenţii instituţiei, trecuţi la Domnul. În a doua parte a zilei, în prezenţa rectorului şi a prorectorului Universităţii din Bucureşti, precum şi a cadrelor didactice şi a numeroşi invitaţi, în Sala „Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie au avut loc un concert festiv şi lansarea a două volume.

În fiecare an, la 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor între sfinţi, mari dascăli ai lumii şi ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Din anul 1936, conform unei hotărâri luate în cadrul Congresului de Teologie de la Atena, cei Trei Sfinţi Ierarhi au fost aleşi ca ocrotitori spirituali ai tuturor şcolilor teologice din spaţiul ortodox. Urmând această frumoasă tradiţie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” şi-a sărbătorit joi în mod solemn hramul. Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi a început în ajun, cu săvârşirea Vecerniei unită cu Litia şi Acatistul sfinților în Biserica „Sfânta Ecaterina” - paraclis universitar, de către un sobor de preoţi şi diaconi, cadre didactice ale facultăţii.

În dimineaţa zilei de cinstire a Sfinţilor Trei Ierarhi, în paraclisul facultăţii a fost săvârşită slujba Utreniei de către un sobor de preoţi şi diaconi condus de părintele profesor Ioan Moldoveanu, decanul facultăţii. În continuare a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Prea­sfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La momentul chinonicului, studentul Teodor Mogoş a rostit o predică în care a ilustrat viaţa şi activitatea Sfinților Trei Ierarhi, arătând că ei sunt cinstiţi cu mare evlavie în şcolile teologice deoarece sunt modele de urmat mai ales pentru cei care doresc să slujească Sfintelor Altare prin viaţa lor aleasă, prin erudiţia lor ştiinţifică, dar mai ales prin faptele lor de ajutorare a semenilor.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii şi binefăcătorii locaşului de rugăciune, precum şi pentru profesorii, studenţii şi ostenitorii instituţiei de învăţământ teologic trecuți la Domnul. În cadrul slujbei de pomenire au fost pomeniţi toţi cei 95 de profesori care au trecut la Domnul de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie, în 1881, şi până în prezent.

Recunoștință pentru înaintași

În continuare, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat faptul că sărbătoarea hramului este un bun prilej de a ne aminti de toţi cei care s-au ostenit pentru întemeierea instituţiei de învăţământ şi ridicarea paraclisului, dar şi de cei care au luptat pentru păstrarea celor două edificii, în condiţiile sociale dificile prin care au trecut ţara şi Biserica Română în secolul trecut. „Slujba hramului Facultăţii de Teologie din Bucureşti, pomenirea marilor dascăli ai lumii şi ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur, a fost încheiată cu Parastasul în care ne-am rugat pentru odihna adormiţilor robilor lui Dumnezeu, fericiţii şi de-a pururea pomeniţii ctitori ai acestui sfânt locaş, profesori, studenţi, ostenitori ai facultăţii, care, în îndelungata ei istorie, s-au mutat la viaţa veşnică. Deşi hramul este o sărbătoare a generaţiilor prezente, se cuvine să ne amintim de cei care cu jertfelnicie, cu eforturi greu de închipuit pentru oamenii de astăzi, au ctitorit această biserică, în care atâtea generaţii de teologi, de preoţi, de profesori de religie au sporit duhovniceşte şi s-au format sufleteşte pentru misiunea de slujire a Bisericii, la Altar, la catedră şi în multe alte forme. Ne exprimăm, de asemenea, recunoştinţa, în această zi de hram, faţă de cei care, în vremuri grele, s-au străduit să pună temeliile acestei instituţii atât de importante pentru Biserică, dar şi pentru societatea românească, precum şi față de cei care în vremuri grele, în timpul celor două războaie mondiale, în perioada dictaturii comuniste atee, s-au străduit să ţină mereu aprinsă şi puternică flacăra credinţei şi flacăra ştiinţei teologice la această facultate”, a spus ierarhul.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a arătat că sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi este un model atât pentru slujitorii Sfintelor Altare, cât şi pentru credincioşi: „Această sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi este o sărbătoare a comuniunii şi a frăţietăţii. Prin instituirea acestei sărbători, credincioşii din Constantinopol şi-au regăsit pacea şi frăţietatea, împreună-prăznuirea celor trei ierarhi devenind o icoană a comuniunii şi frăţietăţii, care există între sfinţi şi care trebuie să se reflecte între slujitorii Bisericii, între credincioşi şi între păstori şi credincioşi. Sărbătoarea aceasta ne arată că şi atunci când luptăm pentru anumite lucruri sfinte, precum taberele create între credincioşii din Constantinopol, trebuie să ascultăm de Biserică şi să ne supunem rânduielilor ei. Frăţietatea aceasta este o icoană şi un model şi pentru tinerii care se pregătesc la această facultate.” 

În încheiere, Episcopul-vicar patriarhal a transmis celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare din partea Patriarhului României: „Vă transmitem din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un cuvânt părintesc de binecuvântare şi dorirea ca nu numai în această sesiune să aveţi rezultate din cele mai bune, ci şi în fiecare zi să trăiţi bucuria concluziei că ziua nu a trecut degeaba, că v-aţi îmbogăţit şi intelectual, şi sufleteşte şi că ziua respectivă reprezintă un pas înainte, o treaptă în urcuşul de formare pentru slujirea lui Hristos, a Bisericii şi a fraţilor noştri care au nevoie de lumină în această societate în care dezorientarea pare a fi pericolul cel mai mare”.

La final, părintele decan Ioan Moldoveanu a transmis mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru toată grijă pe care o arată instituţiei de învăţământ teologic, pentru cuvântul de binecuvântare şi pentru delegarea Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru săvârşirea Sfintei Liturghii cu ocazia hramului. De asemenea, părintele decan a mulţumit şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru binecuvântare şi pentru cuvântul de învăţătură rostit cu ocazia pomenirii sfinţilor ocrotitori ai învăţământului teologic.

Concert festiv și lansare de carte

Sărbătorirea Sfinţilor Trei Ierarhi a continuat în Sala „Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” a Facultăţii de Teologie bucureştene cu un concert festiv, în cadrul căruia au fost intonate cântări bisericeşti şi cântece populare de către corul restrâns al instituţiei, sub bagheta cadrelor didactice ale Catedrei de muzică a facultăţii: pr. conf. dr. Stelian Ionaşcu, pr. lect. dr. Zaharia Matei, pr. asist. dr. Nicolae Giolu și pr. asist. dr. Alexandru Dumitrescu. La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prorector al Universităţii din Bucureşti, cadre didactice şi studenţi ai facultăţii, precum şi numeroşi alţi invitaţi.

Momentul festiv s-a încheiat cu lansarea a două noi titluri apărute prin osteneala cadrelor didactice ale facultăţii. Prima lucrare, „Anuarul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea din Bucureşti, 2019”, cuprinde articole ale cadrelor didactice de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, dar şi de la alte facultăţi din ţară şi din străinătate. Cea de-a doua lucrare, „Profesorii noştri, dascălii noştri”, alcătuită din două volume, un al treilea fiind în pregătire, cuprinde medalioane dedicate comemorării tuturor celor 95 de profesori care au predat în cadrul Facultăţii de Teologie din Bucureşti, de la înfiinţare până în prezent, trecuţi la Domnul.

La final, părintele decan Ioan Moldoveanu a mulţumit tuturor celor prezenţi şi celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment festiv. De asemenea, rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Marian Preda, şi-a exprimat bucuria pentru participarea la hram, a mulţumit conducerii instituției pentru invitaţie şi l-a asigurat pe părintele decan de tot sprijinul în promovarea facultăţii, menţionând şi intenţia înfiinţării unui program de muzică în cadrul studiilor de licență, precum şi promovarea unor specializări specifice: turismul religios sau arta sacră.